Linkuri accesibilitate

CIO interzice participarea echipei Rusiei la Olimpiada de Iarnă din Coreea de Sud (VIDEO)


Sportivii ruși neacuzați de dopaj pot participa însă în mod individual sub titulatura „atlet olimpic din Rusia”.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că autoritățile nu vor împiedica sportivii ruși să evolueze la Jocurile Olimpice de iarnă din Coreea de Sud pe cont propriu, după ce participarea Rusiei ca țară a fost interzisă din cauza dopajului.

Vladimir Putin a vorbit despre excluderea Rusiei de la Jocurile Olimpice de Iarnă de Pyeongchang 2018, în Coreea de Sud, la o întâlnire cu muncitorii uzinei de automobile Gorki din orașul Nijnii Novgorod, acolo unde și-a anunțat și intenția să candideze pentru un nou mandat prezidențial.

„Desigur, nu vom declara nici o blocadă și nu vom împiedica sportivii olimpici, dacă cineva vrea să participe în nume personal”, a spus Putin, dar a adăugat că există multe semne de întrebare în legătură cu decizia de marți seara a Comitetul Internațional Olimpic.

Instituția care guvernează organizarea Jocurilor Olimpice a decis să interzică participarea Rusiei ca țară la olimpiada din februarie 2018 în Coreea de Sud, spunând că are dovezi ale „manipulării sistematice și fără precedent” a sistemul antidoping în Rusia.

Dar sportivii ruși aflați înafara suspiciunilor de dopaj vor putea evolua pe bază individuală, după cum a precizat președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, la anunțarea deciziei, marți seara, în Lausanne, Elveția.

Rusia nu are dreptul să participe la Olimpiada de iarnă din 2018
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:15 0:00

„Comitetul Olimpic Rus este suspendat cu efect imediat. Sportivii ruși curați vor putea participa pe bază individuală la Jocurile Olimpice de Iarnă Pyeongchang 2018, în condiții stricte. Acești sportivi care vor fi invitați la competiții individuale sau pe echipe vor participa cu numele „atlet olimpic din Rusia”, cu acronimul OAR. Vor concura în uniforme cu această denumire, sub drapelul olimpic. La ceremonii va fi intonat imnul olimpic. Niciun oficial al Ministerului rus al Sportului nu va fi acreditat la Jocurile Olimpice de Iarnă Pyeongchang 2018. Ministrul de atunci al Sportului, Vitali Mutko, și adjunctul acestuia Iuri Nagornik vor fi excluși de la participarea la toate Jocurile Olimpice din viitor”.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus astăzi că decizia Comitetului Internațional Olimpic ar face parte dintr-o campanie occidentală de izolare a Rusiei.

„Vedem tabloul la scară mare al unei campanii agresive desfășurate împotriva Federației Ruse într-o serie de direcții”.

Încă în 2015, instituțiile sportive internaționale au ajuns la concluzia că autoritățile ruse au încurajat sportivii ruși să se dopeze la Jocurile Olimpice de iarnă Soci 2014, înlocuindu-le ulterior analizele ca să nu fie depistați.

Mai mult de 20 de sportivi ruși care au evoluat la Soci au primit deja interdicție de participare la olimpiade pe viață din cauza dopajului. Multe medalii câștigate de ruși la acea olimpiadă au fost între timp retrase, iar Rusia a pierdut întâietatea în clasamentul medaliilor.

Astăzi, Putin a spus că el nu le-a cerut niciodată oficialilor ruși să obțină victoria Rusiei la Soci. Dar Kremlinul nici nu a pedepsit pe nimeni din cauza scandalului de dopaj. Fostul ministru al Sportului, Mutko, dimpotrivă, a devenit între timp viceprim-ministru.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG