Linkuri accesibilitate

Forumul primarilor: Dezbateri privind modernizarea localităților din Moldova, cu boicot din partea unor edili


La Forumul primarilor au participat reprezentanți din peste 700 de localități. Peste 580 de comune și orașe au fost reprezentate de primari.
La Forumul primarilor au participat reprezentanți din peste 700 de localități. Peste 580 de comune și orașe au fost reprezentate de primari.

La Forumul Primarilor, desfășurat sub egida președintei Maia Sandu, s-a discutat despre oportunitățile de modernizare a localităților din Republica Moldova în perspectiva aderării la Uniunea Europeană, însă unii edili au ales să boicoteze evenimentul.

Maia Sandu a subliniat importanța consolidării parteneriatului între nivelele administrației publice și a evidențiat rolul-cheie al primarilor în dezvoltarea comunităților.

Prim-ministrul Dorin Recean a confirmat angajamentul Guvernului pentru o colaborare strânsă cu administrația publică locală și a prezentat prioritățile, inclusiv majorarea salariilor primarilor, viceprimarilor și secretarilor de consilii și lansarea unui nou apel pentru programul „Satul European”.

Forumul a inclus discuții despre fondurile pentru dezvoltare regională și oportunitățile de modernizare pentru comunități, acoperind teme precum iluminatul stradal, amalgamarea voluntară, dezvoltarea economică locală, descentralizarea financiară și construcția drumurilor.

Evenimentul, intitulat „Viitorul administrației publice locale”, a reunit reprezentanți din peste 700 de localități, cu peste 580 de comune și orașe reprezentate la nivel de primar, ceea ce reprezintă circa 2/3 dintre cei 895 de edili invitați la forum.

O parte din participanții la Forum
O parte din participanții la Forum

Anterior, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a emis un comunicat în care îi îndemna primarii aleși pe listele PSRM sau PCRM să boicoteze acest eveniment, numindu-l „spectacol propagandistic rușinos, consacrat debutului campaniei prezidențiale a lui Sandu”.

Primarul de Chișinău, Ion Ceban, nu a fost prezent la eveniment, în schimb a fost prezentă viceprimarul Olga Ursu, dar și mai mulți edili aleși pe listele partidului MAN. Potrivit NewsMaker, Natalia Ixari, consiliera primarului de Chișinău, a explicat absența acestuia prin faptul că Ceban participă la mai multe evenimente programate din timp.

XS
SM
MD
LG