Linkuri accesibilitate

Cititorul debusolat


Reţelele de socializare şi anumite grupuri literare au luat obiceiul să-i pună pe autorii mediocri şi cei valoroşi în aceeaşi oală

Am lansat în premieră un roman la Chişinău – e vorba de DAMA DE CUPĂ – şi mai mulţi cititori m-au căutat ca să-mi spună impresiile lor de după lectură. M-a bucurat, fireşte, acest feedback, dar au fost şi cîteva momente stînjenitoare, ciudate.

Cititorul debusolat
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00
Link direct

O doamnă, de pildă, mi-a mărturisit că i-a plăcut foarte mult cartea mea şi m-a întrebat ce am mai scris. I-am explicat că pe una din coperte există o mică biobibliografie. Iar doamna, care habar n-avea ce mai scrisesem, a avut o mare revelaţie: ea nu văzuse biobibliografia de pe copertă!

O altă doamnă m-a lăudat şi mi-a dorit să am peste o vreme popularitatea unui blogger, autor de romane siropoase, penibile. În opinia doamnei, eram valoros, dar la fel de valoros era şi autorul de romane siropoase. I-am mulţumit cu voce scăzută, dar e limpede că nu am de gînd să scriu texte lacrimogene, chiar dacă acestea ar fi singura mea modalitate de a mă face faimos.

În altă ordine de idei, am văzut pe un site reacţiile unor tineri care citiseră romanul siropos al unui prozator mediocru, promovat cu surle şi tobe prin toate mijloacele posibile. O tînără scria că a plîns după ce a citit romanul cu pricina. Nici nu mai ştiu: să rîd sau să mă întristez? Dar asta e consecinţa felului în care literatura e predată aici ani de zile.

Ce vreau să spun? Avem aici o sumedenie de cititori debusolaţi, cu lecturi precare. Iar presa, reţelele de socializare şi chiar anumite grupuri literare au luat obiceiul să-i pună pe autorii mediocri şi cei valoroşi în aceeaşi oală şi astfel confuzia devine deplină. Nu mai înţelegi nimic. Valoarea textului nu mai contează. Poate fi însă şi mai rău. Autorul valoros nu e băgat deloc în seamă şi numai cel mediocru apare pretutindeni, zîmbind triumfător. Azi, în RM, scriitor nu mai e cel care scrie bine, ci cel care e promovat cu tobe!

XS
SM
MD
LG