Linkuri accesibilitate

Trump călătorește în Orientul Mijlociu și Europa


La o întîlnire cu prințul saudit și ministru al apărării Mohammed bin Salman
La o întîlnire cu prințul saudit și ministru al apărării Mohammed bin Salman

Liderul american se va întâlni cu colegii săi din grupul G7 în Sicilia, toți îngrijorați de caracterul imprevizibil al lui Trump și de accentele populist-naționaliste ale stilului său politic.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, începe vineri prima sa călătorie în străinătate de când s-a instalat la Casa Albă, lăsând în urmă, cel puțin geografic, controversele legate de relațiile echipei sale cu Rusia.

Președintele Donald Trump urma să plece vineri după-amiază înspre Arabia Saudită, iar săptămâna viitoare are programate opriri în Israel, Belgia și Italia. Casa Albă a prezentat călătoria ca pe o ocazie pentru Trump de a se întâlni cu aliați tradiționali ai Washingtonului din Orientul Mijlociu și Europa, dar și de a saluta locuri sfinte pentru cele trei mari religii monoteiste ale lumii: iudaismul, creștinismul și islamul.

„Ceea ce urmărește președintele Trump este să unească oamenii de diferite religii în jurul viziunii comune a păcii, progresului și prosperității”, a declarat joi consilierul pe probleme de securitate națională H.R. McMaster.

Agențiile de presă notează însă că semnificația spirituală a primei călătorii a lui Trump în străinătate ca președinte este oarecum umbrită de disputele de la Washington privind relațiile unor colaboratori de-ai săi cu Rusia.

Trump l-a concediat la 9 mai pe James Comey, directorul FBI, care conducea o anchetă legată de posibila implicare a rușilor în alegerile prezidențiale americane de anul trecut. Criticii președintelui au scris că demiterea ar fi avut ca scop perturbarea anchetei, dar Trump a negat mereu această interpretare, cel mai recent joi, la Casa Albă.

„Respect ancheta, dar toată povestea asta a devenit o vânătoare de vrăjitoare”, a spus Trump, insistând că între campania sa electorală și Rusia nu au existat nici un fel de legături de care să fie știut el, personal.

Trump a mai spus că și-ar dori ca toată afacerea „să fie dată uitării”.

Reuters scrie că este greu de anticipat dacă primul turneu diplomatic al lui Trump îl va ajuta să-și refacă prestigiul – și dacă va face uitată într-o măsura afacerea rusească.

Trump ar urma să fie primit călduros de liderii Arabiei Saudite și ai Israelului, dar partea europeană a turneului s-ar putea dovedi mai dificilă, din cauza divergențelor referitoare la apărare, combaterea schimbărilor climaterice și acordului nuclear cu Iranul.

În Orientul Mijlociu, Trump va încerca probabil să înlăture ecourile negative ale declarațiilor sale de campanie despre musulmani, și ale interdicțiilor temporare de călătorie și azil impuse unor țări predominant musulmane după ce s-a instalat la Casa Albă. Tocmai de aceea, Trump ar urma să vorbească în Arabia Saudită despre o viziune pașnică asupra Islamului.

În Israel, Trump se va întâlni cu premierul conservator Benjamin Netanyahu, urmând să discute unele divergențe pe teme de securitate.

La Roma, președintele american va fi primit de Papa Francisc, pe care l-a criticat în campania electorală. La Bruxelles, Trump va participa la o reuniune NATO unde va avea din nou ocazia să ceară aliaților europeni să cheltuiască mai mult cu propria apărare. Iar în Sicilia liderul american se va întâlni cu colegii din grupul G7, dintre care unii s-au declarat în mod public îngrijorați de caracterul imprevizibil al lui Trump și de accentele populist-naționaliste ale stilului său politic.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG