Linkuri accesibilitate

Closetul, un prilej de sărbătoare


O fotografie care a făcut înconjurul lumii
O fotografie care a făcut înconjurul lumii

Se pare că grotescul şi ridicolul nu mai au frontiere în Republica Moldova. Ce să mai spui când vezi că facerea unui WC e transformată într-o mare sărbătoare? Într-un sat din raionul Râşcani, directoarea gimnaziului, președintele socialist al raionului, primarul și un deputat socialist se înghesuie în pragul ușii noului veceu, tăind panglica ținută de doi copii. Şi doar primarul poartă mască.

Trei lucruri ar fi de spus aici. Primul e acela că din facerea unui WC nu ar trebui să se facă o sărbătoare. Normalitatea presupune ca şcoala să aibă un WC bun. Altceva e că în Moldova multe şcoli nu au aşa ceva şi sunt într-un soi de anormalitate. Dar chiar şi aşa, e ruşinos să faci show cu inaugurarea unui closet. Faceţi-le în tăcere şi gândiţi-vă că vă mai trebuie zeci de ani ca să le faceţi în toate şcolile.

Al doilea lucru evident e acela că în vremea pandemiei, asemenea show-uri sunt o sfidare a normelor sanitare. Vin nişte cinovnici în şcoală, fără măşti, cu permisiunea directorului şcolii. Ce o fi asta? Nu se teme nimeni că în gimnaziu poate veni Covid19? Dar părinţii acelor elevi ce părere au? Au luat apă-n gură şi nu observă nimic?

În sfârşit, să remarcăm faptul că mulţi politicieni şi cinovnici au luat aici obiceiul să obţină dividende electorale din vizitarea şcolilor. E un obicei vechi pe care nici pandemia nu-l poate dezrădăcina. Îi dau dreptate aici ministrului educaţiei Şarov care a declarat că politicienii nu trebuie să vină în şcoli. Chiar ce caută aceştia în şcoli şi gimnazii? Ocupaţi-vă de alegeri şi lăsaţi copiii în pace, stimabililor! Şi din nou mă întreb: unde e vocea părinţilor? Aceştia au vreo părere sau tac mâlc?

Igor Dodon a reacţionat la declaraţiile ministrului Şarov, pesemne pentru că la inaugurarea cu pricina erau socialişti: „Voi respecta sau nu? Evident că, în calitate de candidat electoral, voi respecta. În calitate de președinte, însă, eu pot să am întrevederi, la inițiativa directorilor”.

Aşadar, preşedintele socialist şi-a lăsat o portiţă deschisă. Va veni în şcoală în calitate de preşedinte. Părinţii ce zic? Sau poate vor şi ei să vină la aceste întâlniri cu vin şi colaci?

XS
SM
MD
LG