Linkuri accesibilitate

La moartea lui Colin Powell, primul secretar de stat american de culoare


Colin Powell, fostul secretar de stat american, a decedat, Washington, 18 octombrie 2021.

Colin Powell, primul negru american care a devenit secretar de stat, a decedat la vârsta de 84 de ani, ca urmare a unor complicații legate de COVID-19, el suferind de cancer.

Powell era vaccinat cu doză completă, dar forma de cancer pe care o avea slăbește considerabil sistemul imunitar.

Powell, născut în America din părinți emigrați din Jamaica, a fost șef al consilierilor prezidențiali pentru securitate națională în timpul administrației Reagan, primul negru american în acea funcție.

Primul președinte Bush l-a numit șef al statelor majore reunite ale armatei americane, el având de făcut față unor operațiuni complexe, cum a fost invazia în Panama și criza din regiunea Golfului, împotriva lui Saddam Husein.

În timpul administrației celui de-al doilea președinte Bush, Collin Powell s-a pronunțat în calitate de secretar de stat, la Națiunile Unite, în favoarea intervenției americane în Irak, bazându-se pe informații eronate că Irak-ul ar deține arme nucleare, alocațiune care i-a pătat reputația impecabilă.

În ciuda faptului că era republican, Powell a contribuit la alegerea democratului Barack Obama în funcția de președinte al Statelor Unite.

În ciclul electoral din 2016, Colin Powell a criticat Partidul Republican și în special pe candidatul Donald Trump pentru poziții considerate de extremă dreaptă și a susținut candidatura lui Hillary Clinton.

El l-a sprijinit și pe Joe Biden împotriva lui Trump în 2020.

După atacul susținătorilor lui Trump asupra clădirii Congresului, din 6 ianuarie 2021, Powell a anunțat că părăsește Partidul Republican.

În declarația sa de după anunțarea decesului, președintele Biden a spus: „Colin întruchipează cele mai înalte idealuri ca militar și diplomat. El și-a dedicat viața pentru apărarea securității și forței noastre, mai presus de orice”.

La rândul său fostul președinte Obama a declarat: „Cu ani în urmă, când a fost rugat să își analizeze viața, generalul Powell s-a descris ca fiind o persoană capabilă să rezolve probleme. Avea dreptate, fără îndoială, dar el a fost mai mult decât atât. Powell a ajutat la conturarea politicii americane, timp de decenii. Și chiar dacă el era primul care să recunoască că nu toate deciziile au fost corecte, acțiunile sale au reflectat ceea ce a crezut la vremea respectivă că este bine pentru America și pentru populație. El nu a negat niciodată rolul pe care chestiunile rasiale îl joacă în societatea noastră. Dar a refuzat să accepte că apartenența la o anumită rasă îi va limita visele și prin acțiunile sale de conducător a pavat calea pe care atât de mulți au pășit după el”.

XS
SM
MD
LG