Linkuri accesibilitate

Cum a reacționat lumea la asasinarea lui Boris Nemțov

Reacții ale liderilor internaționali și acțiuni de solidaritate după uciderea proeminentului politician rus de opoziție Boris Nemțov. Un proiect de Natalia Sergheev.

Republica Moldova

Fostul premier Iurie Leancă, liderul PLDM Vlad Filat și liderul PL Mihai Ghimpu au fost printre cei care și-au exprimat condoleanțele pe rețelele de socializare.

La Chișinău, au avut loc acțiuni de solidaritate sâmbătă și duminică, în fața ambasadei ruse, unde câțiva activiști au depus flori și au creat un „scut al solidarității”, cum l-au numit organizatorii, în memoria lui Boris Nemțov.

Armenia și Kîrgîzstan

Partidul politic de la guvernare din Armenia „Congresul Național Armenesc” a criticat dur asasinarea lui Boris Nemțov. Într-un comunicat de pe pagina oficială a partidului este exprimată speranța că „se va face totul pentru a găsi făptașii și a-i trage la răspundere. Este atât o tragedie personală pentru familia lui Nemțov, cât și o crimă ce știrbește din reputația Rusiei pe plan internațional, iar societatea din țările prietene ale Rusiei nu poate rămâne indiferentă.”

În Kîrgîzstan a avut loc un marș de comemorare, la care au venit deputați și activiști ca să depună flori în memoria celui ucis, în fața ambasadei ruse de la Bișkek. Aceștia au spus că-i admiră activitatea politică și lupta pentru o economie liberală.

Rusia

Ofițerul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov a declarat la scurt timp după omor că Vladimir Putin va monitoriza personal ancheta în cazul lui Boris Nemțov. Președintele consideră că asasinarea a fost una la „comandă” și a avut caracter „provocator”.

Duminică 1 martie, la Moscova, a avut loc un marș în memoria lui Boris Nemțov, la care au participat peste 50.000 de oameni. Cetățenii ruși și-au exprimat solidaritatea și în alte orașe, printre care Sankt-Petersburg, Nijni-Novgorod, Tomsk, Krasnoiarsk etc.

Ucraina

Președintele Ucrainei Petro Poroșenko a scris pe Facebook că este „șocat” de omorul lui Boris Nemțov.

Îmi este greu să cred că Boris a fost ucis”, scrie el online. „Îi țin minte zâmbetul, ideile curajoase. A fost unul dintre puținii pe care l-ai putea numi prieten. A fost ca o punte dintre Ucraina și Rusia, însă gloanțele ucigașilor au distrus totul. Nu cred că e o coincidență. Nu am dubii, făptașii vor fi pedepsiți. Mai devreme sau mai târziu. Să-i fie țărâna ușoară.”

Poroșenco a mai adăugat că Boris Nemțov lucra asupra unui raport în care erau prezentate dovezi pertinente ale prezenței forțelor militare ruse în zona de conflict a Ucrainei. „Cineva s-a speriat și l-a ucis”, consideră președintele ucrainean, citat de Interfax Ucraina.

În ultimile zile, gesturi de comemorare sau mitinguri împotriva acțiunilor guvernului rus au avut loc în mai multe orașe din Ucraina, printre care Lvov, Harkov, Mariupol, Zaporojie și Kiev.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG