Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: „Cu-cu-ri-gu! Cu-cu-ri-gu! Cine a mâncat covrigu’?!”


Minutul electoral: „Cu-cu-ri-gu! Cu-cu-ri-gu! Cine a mâncat covrigu’?!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Minutul electoral din 14 iulie 2021
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct

Mai anapoda decât întrebarea PENTRU CE AȚI VOTAT? - adresată în ziua scrutinului celor mai barosani demnitari și lideri de partide -, nici că s-ar putea inventa. Intervievatele și chestionații, constrânși de lege să țină limba după dinți, fac echilibristică verbală, ca să evite agitația electorală. Dar nu scapă ocazia să-și laude barosul și toată lumea se prinde că Zinaida a votat cu secera stacojie, Marina a votat cu merișorul verde cu dungi roșii, iar Maia a votat cu deep yellow submarine.

Excelează, ca de obicei, un post de televiziune cu pretenția de a fi burikul Pământului. Aflăm, neapărat, cine a venit cu soția din dotare.

Iar liderul socialiștilor beneficiază de o porție dublă de atenție pentru că, la fel ca Lukașenko, îl scoate în lume pe prințișorul-moștenitor. Decidenții de la televiziune, ascunși în spatele soldaților din teren, țin să ne informeze că odrasla votează în premieră, că face facultate la Chișinău, dar e hotărâtă să meargă în China pentru un profil inexistent în Republica Moldova. Ce treabă are destinația sa academică cu ștampila vacii și coada primăriei e greu de înțeles. Dîm sigaret s mentolom. Prințișorul face parte din caseta VIP, deci este întrebat și el CE A VOTAT. După care TEVEburikul precizează că tata și fiul au aruncat, concomitent, buletinele în urna de vot.

Apoi sunt vânați oameni de rând, puși în situația jenantă de a debita platitudini. - Vă place că s-a scumpit benzina? - Nuuuuuu! - Ați dori să plouă? - Daaaaa! - Așa-i că e nasol când drumul e plin de gropi? - Daaaaa!

Telemaratonul electoral se încheie, obligatoriu, cu declarații de presă în bârlogurile de partid. Spasiba-bogdaproste-mulțumim-jos cu pălăria-amin! Câștigătorii dau cep la șampanie. Perdanții își ling rănile, încercând să nu-și trădeze emoțiile, ca Știrliț în cafeneaua Elephant. Iar pe fundal se aud urlând ambulanțele.

Vezi comentarii (2)

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

Previous Next

XS
SM
MD
LG