Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: CSI va pierde unul din pilonii săi de bază, odată cu retragerea Ucrainei


Gheorghe Cojocaru

Recent a avut loc în Ucraina, la Kiev, un forum al securităţii țărilor din regiunea Marii Negre, la care a participat și premierul de la Chişinău, Pavel Filip. Într-o convorbire cu Vasile Botnaru, istoricul Gheorghe Cojocaru priveşte la argumentele invocate cu această ocazie de preşedintele Petro Poroșenko de a se îndepărta de Comunitatea Statelor Independente.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct

Gheorghe Cojocaru: „La Forumul de Securitate de la Kiev de la începutul lunii aprilie, o platformă de dezbatere a chestiunilor de securitate în Europa și în zona Mării Negre, la care a participat și prim-ministrul Pavel Filip, președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a declarat că, în condițiile confruntării cu Rusia din 2014 încoace, Ucraina este decisă să revizuiască unele articole ale Tratatului de prietenie și cooperare cu Federația Rusă și să rupă legăturile în cadrul Comunității Statelor Independente. Deși Ucraina se numără printre fondatorii CSI, Kievul n-a ratificat statutul acestui organism, având doar calitatea de participant la activitatea Comunității fostelor republici sovietice.”

Europa Liberă: Care sunt motivele invocate de președintele Poroșenko?

Gheorghe Cojocaru: „Faptul că anumite articole ale Tratatului bilateral ruso-ucrainean ar fi în contradicție cu interesele naționale ale Ucrainei și că, începând cu 2014, Comunitatea Statelor Independente „n-a condamnat agresiunea rusă împotriva Ucrainei”. În consecință, Guvernul de la Kiev va întreprinde demersurile necesare pentru a pune punct participării sale la activitatea CSI și a închide reprezentanța Ucrainei în capitala Belarusului, Minsk.”

Europa Liberă: Dacă autoritățile de la Kiev își vor duce la bun sfârșit intenția, ce consecințe ar putea avea ieșirea Ucrainei din Comunitatea Statelor Independente?

Gheorghe Cojocaru: „Retragerea Ucrainei din toate structurile CSI va restrânge drastic aria sa geografică și, în special, componenta sa europeană din același punct de vedere geografic, dar și politic. Comunitatea va pierde astfel unul din pilonii săi de bază, chiar dacă Kievul nu și-a spus semnătura sub statutul CSI. Este evident că, odată cu retragerea Ucrainei, această organizație va trece prin-un moment critic din care nu are cum ieși mai coezivă sau mai atractivă decât până acum.”

Europa Liberă: Președintele Poroșenko a îndemnat și alte state să urmeze exemplul Ucrainei. Care ar putea fi reacția autorităților de la Chișinău în legătură cu ieșirea anunțată a Ucrainei din CSI, mai ales că Pavel Filip a fost prezent la reuniunea de la Kiev?

Gheorghe Cojocaru: „Este dreptul suveran al Ucrainei să procedeze așa sau altfel în legătură cu CSI, după cum și autoritățile de la Chișinău au o abordare proprie a relațiilor cu participanții la această comunitate. Între altele, despre ineficacitatea CSI în raport cu conflictele din fostul spațiu sovietic, inclusiv cel transnistrean, a vorbit în repetate rânduri și diplomația de la Chișinău. O observație s-ar mai impune aici – dacă pentru autoritățile de la Kiev retragerea din această comunitate ar putea deveni o temă de campanie electorală aducătoare de voturi, pentru guvernarea de la Chișinău un asemenea subiect într-un an electoral nu pare a fi unul prioritar și neapărat aducător de noroc.”

XS
SM
MD
LG