Linkuri accesibilitate

Comerțul extern al regiunii transnistrene a crescut pentru prima dată în ultimii ani


Tiraspolul văzut de la Varnița.

Pridnestrovie: principalii consumatori ai produselor transnistrene sunt țări din UE.

În primele trei luni ale acestui an volumul comerțului a crescut cu 2 la sută și a constituit 342 milioane dolari, notează ziarul „Pridnestrovie”, citând informații ale comitetului vamal al regiunii separatiste.

Și persoanele fizice, în special întreprinzătorii individuali, au efectuat operațiuni de import-export în valoare de 14 milioane dolari, cu 3 milioane mai mult decât anul trecut.

Principalii consumatori ai produselor transnistrene sunt țări din Uniunea Europeană, unde regiunea exportă peste 30 al sută din mărfuri, ceea ce a însemnat peste 37,4 milioane dolari în doar primele trei luni ale acestui ani.

Principalele țări destinatare sunt România, Italia, Germania, Bulgaria, Polonia, Cehia și Slovacia.

Comerțul regiunii transnistrene cu malul drept al Republicii Moldova a crescut cu aproximativ 10 la sută și a constituit 72 milioane dolari.

A crescut de asemenea și comerțul cu Ucraina. Exporturile transnistrene pe piața ucraineană s-au dublat față de anul trecut și au ajuns la 17 milioane dolari, ceea ce înseamnă că regiunea separatistă livrează în Ucraina aproximativ 14 la sută din volumul total al exporturilor sale.

În pofida acestor cifre, care spun că principalii parteneri comerciali care contribuie la completarea bugetului regiunii autoproclamate sunt țările UE, malul drept al Republicii Moldova și Ucraina.

Informația asupra căreia pune accent publicația transnistreană este cea că au crescut exporturile către Rusia și Belarus, chiar dacă aceste creșteri sunt mai mult simbolice. Exporturile către Rusia au crescut cu 5 milioane dolari (de la 7,8 milioane dolari la 12,7 milioane dolari).

Țara care pretinde că este cel mai mare apărător al intereselor regiuni separatiste de pe Nistru absoarbe acum 10,3 la sută din exporturile transnistrene, față de cele 6 la sută de anul trecut.

Publicația mai subliniază că s-a reușit creșterea de două ori și jumătate a exporturilor către Belarus.

Dacă anul trecut acestea au fost de 500 de mii de dolari, anul acesta Transnistria a exportat în cea de a doua țară membră a Uniunii Eurasiatice mărfuri în valoare de1,2 milioane dolari.

Regiunea transnistreană întreține relații comerciale cu 65 de țări, mai notează ziarul „Pridnestrovie”.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG