Linkuri accesibilitate

Comisarul european pentru justiție încurajează un dialog real între autorități și judecători 


Didier Reynders, comisarul european pentru justiție
Didier Reynders, comisarul european pentru justiție

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, aflat în vizită la Chișinău, într-un plin proces de reformare a sistemului de justiție, a declarat că este important ca autoritățile „să deschidă un dialog real cu judecătorii”, în contextul demisiilor în lanț ale magistraților moldoveni.

La o conferință de presă, Reynders a spus că astfel de situații au existat și în alte state în care s-a desfășurat reforma justiției, adăugând că „un blocaj de câteva săptămâni sau de 2-3 luni nu înseamnă sfârșitul jocului”.

Potrivit oficialului european, chiar dacă procesele de pre-vetting și de vetting sunt complicate, comisiile ar trebui să fie foarte selective. „Ceea ce trebuie să faceți este să asigurați o calitate înaltă a reformelor”, a declarat comisarul pentru justiție.

El a reamintit că reformarea sistemului de justiție este o parte importantă în calea integrării europene a R. Moldova. „Va fi foarte important pentru R. Moldova să îndeplinească toate condițiile de respectare a statului de drept, înainte de a deveni stat membru. Trebuie să fim siguri că vom avea o adevărată schimbare în sistemul de justiție”, a punctat Reynders, spunând, de altfel, că autoritățile nu ar trebuie să facă în acest proces concesii.

La Chișinău, Reynders a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Comisarul le-a dat asigurări că Uniunea Europeană urmărește procesul de reformare a justiției și că este gata să ofere sprijinul de care este nevoie.

Vorbind despre rezistența pe care o întâmpină autoritățile din partea unor oameni din sistem, Maia Sandu i-a spus că „cei care nu apreciază eforturile de curățare a justiției și de combatere a corupției sunt persoanele compromise din justiție”.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG