Linkuri accesibilitate

Comisia de la Veneția despre pachetul de legi privind SIS: competențe prea largi și nedefinite  


Ofițerii SIS vor putea avea a doua cetățenie, cu condiția să fie din UE
Ofițerii SIS vor putea avea a doua cetățenie, cu condiția să fie din UE

Comisia de la Veneția a analizat noul pachet legislativ din R. Moldova prin care autoritățile de la Chișinău vor să întărească Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

Printre principalele observații ale comisiei sunt: riscul ca șeful SIS să fie subordonat politic și faptul că instituției i se acordă „competențe foarte extinse și nedefinite”.

În opinia sa, publicată luni, 13 martie, Comisia de la Veneția susține că, în condițiile de riscuri extraordinare la adresa securității naționale a R. Moldova, întărirea serviciilor de inteligență este justificată, dar trebuie făcută în limitele standardelor internaționale privind drepturile omului.

Totodată, comisia avertizează că schimbarea legislației privitoare la aceste servicii într-o perioadă de urgență „prezintă riscul de a acorda competențe excesiv de largi, cu puțină supraveghere democratică”.

Comisia se arată îngrijorată că un număr mare de măsuri de contrainformații (cum ar fi monitorizarea tranzacţiilor financiare, identificarea abonatului sau urmărirea vizuală cu ajutorul mijloacelor tehnice) pot fi efectuate cu simpla autorizare a directorului SIS, fără nicio condiție de necesitate sau proporționalitate și fără control extern, ceea ce „ar putea afecta drepturile fundamentale ale omului”.

Una dintre sugestiile Comisiei de la Veneția pentru autoritățile de la Chișinău este să ia în considerare numirea unui expert extern independent, care să aibă acces la toate informațiile secrete și care să poată înainta argumente în numele persoanelor care sunt vizate fără să știe de măsuri de contrainformații.

Șeful SIS să fie apolitic

Comisia remarcă și faptul că există riscul subordonării șefului SIS față de puterea politică și reamintește că e nevoie ca directorul și vice-directorul SIS să fie numiți „în baza unor criterii clare și apolitice”.

Un alt aspect la care atrage atenția Comisia este controlul intern exercitat de directorul SIS, care ar trebui „să fie limitat și definit prin norme clare și concise”.

În relația sa cu Parlamentul, SIS ar trebui să fie obligat să furnizeze toate datele privind numărul și tipurile de măsuri efectuate și să prezinte un raport anual cu aceste statistici.

Președinta Maia Sandu a cerut ca cele trei proiecte de lege prin care SIS i se oferă competențe mai largi să fie votat mai repede, după ce a anunțat că ar fi fost dejucat un plan al Rusiei de a destabiliza situația în R. Moldova. În cadrul consultărilor publice, unii reprezentanți ai societății civile au exprimat îngrijorări că acestea ar putea duce la abuzuri.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG