Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană și președintele PE critică punerea lui Kovesi sub control judiciar


Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas

Comisia Europeană a transmis că urmărește cu îngrijorare evoluția privind statul de drept în România și a subliniat că „România trebuie să repună urgent procesul de reformă pe calea corectă. Acest lucru înseamnă să mergi înainte, nu înapoi și abținerea de la orice pași care ar putea anula progresele înregistrate în ultimii ani”, potrivit purtătorului-șef de cuvânt al CE, Margaritis Schinas.

O poziție similară a venit și din partea președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.

Purtătorul-șef de cuvânt al CE, Margaritis Schinas, a atras atenția, în conferința de presă săptămânală, că deși Comisia Europeană nu comentează procedurile europene, totuși „urmărește îndeaproape” ultimele evenimente mai ales că vin în contextul procedurii de selecție în curs pentru funcția de procuror-șef european, cerând ca toți candidații să fie tratați corect în cadrul acestui proces.

„De aceea, Comisia cere Guvernului României să respecte principiul cooperării loiale, așa cum este înscris în Tratat, cu privire la procedura de selecție a procurorului-șef european. Este necesar ca toți candidații să poată participa nestânjeniți la toți pașii în cadrul procedurii de selecție”, a spus Margaritis Schinas.

Legat de referendumul pe justiție pe care președintele Klaus Iohannis l-a convocat pe 26 mai, Comisia Europeană a atras atenția că organizarea referendumurilor este o chestiune care ține de politica internă a statelor membre.

„Legat de subiectul referendumului, poziţia noastră asupra reformelor din justiţie şi asupra deteriorării generale a situaţiei statului de drept în România, poziţia Comisiei este foarte bine cunoscută”, a adăugat el.

Margaritis Schinas a mai precizat faptul că executivul comunitar a „luat notă” de decizia procurorului de a închide, din lipsă de probe, procedurile judiciare iniţiate împotriva unor oficiali ai Comisiei.

„Doresc să vă reamintesc faptul că în primul rând autorităţile române nu au nicio jurisdicţie asupra acestor chestiuni”, a adăugat purtătorul-șef de cuvânt al CE.

În plus, purtătorul de cuvânt al Comisiei a confirmat și convorbirea telefonică pe care prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avut-o, joi, cu premierul Viorica Dăncilă despre cele două ordonanţe de urgenţă legate de modificările la Codurile penale și cel de porcedură penală. „Cele două părţi au convenit să continue discuţiile la nivel tehnic”, a mai spus Schinas.

​La rândul său, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a spus că este îngrijorat de faptul că Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar.

Antonio Tajani a precizat, într-un mesaj pe contul de Twitter, că Parlamentul European își exprimă sprijinul pentru candidatul acestei instituții în funcția de procuror-șef european.

Mai mult, Tajani a menționat că va ridica această problemă la ședința liderilor grupurilor din Parlamentul European, care va avea loc miercuri.

Controversata Secție Specilă a pus-o, joi, pe Laura Codruța Kovesi sub control judiciar, ceea ce înseamnă că nu are voie să părăsească România și trebuie să se prezinte la Poliție, lucru care s-a și întâmplat vineri dimineață.

Kovesi a contestat în instanță procedura, iar procesul se va judeca săptămâna viitoare.

Acuzele pe care i lea aduce procurorul de caz, Adina Florea, sunt de abuz în serviciu și luare de mită. Este vorba de dosarul aducerii în țară a lui Nicolae Popa, deschis în urma unei plângeri lui Sebastian Ghiță, fugit de mâna justiției în Serbia.

XS
SM
MD
LG