Linkuri accesibilitate

Liviu Dragnea a dat în judecată Comisia Europeană în cazul Tel Drum­


Liviu Dragnea se luptă de doi ani să scape de dosare

În procesul deschis la Tribunalul UE de la Luxemburg, Dragnea acuză Comisia Europeană că nu i-ar fi respectat dreptul la apărare și prezumția nevinovăție în cazul de fraude cu bani europeni investigat de OLAF la firma Tel Drum.

Documentul de chemare în judecată apare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar potrivit site-ului Tribunalului UE, dosarul Dragnea v Commission Case T 738/18 a fost inregistrat pe data de 11.12.2018.

Liderul PSD vrea să obțină anularea raportului OLAF, care îl incriminează pentru deturnare de fonduri europene, sperând astfel că va scăpa și de dosarul deschis de DNA, care are la bază concluziile organismului antifraudă european. În dosarul Tel Drum, Dragnea este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat.

Potrivit documentului publicat de Jurnalul Oficial al UE, Dragnea folosește trei argumente în plângerea sa:

1. Încălcarea articolului 9 aliniatele (1), (2) si (4) din Regulamentul OLAF, precum și a dreptului la apărare în cadrul investigațiilor, inclusiv dreptul de a fi ascultat și respectarea prezumției de nevinovăție.
2. Încălcarea principiului bunei administrări în ceea ce privește investigațiile, precum și refuzul de a deschide o investigație referitoare la desfășurarea investigației OLAF.
3. Încălcarea dreptului de acces la documentele privind investigația OLAF.

Liviu Dragnea cere instanței de la Luxemburg să anuleze Decizia OCM (2018)20575 a Comisiei, comunicată reprezentantului legal al reclamantului prin scrisoarea din data de 1 octombrie 2018 și să oblige Comisia la plata cheltuielilor de judecată.

În dosarul Tel Drum, deschis de DNA la finalul anului trecut, Dragnea este acuzat de constituirea unui grup infrațional organizat, abuz în serviciu și infrațiuni privind deturnarea de fonduri europene pentru compania Tel Drum. Faptele sunt comise în calitatea sa de președinte al Consiliului Județean Teleorman, cel care acorda contractele.

Frauda cu fonduri europene constatată de OLAF în România, în cadrul celor 11 investigații făcute, este cea mai mare din Uniunea Europeană. Doar în cazul construcției de drumuri ea se ridică la 21 milioane de euro, care ar trebui recuperate inclusiv de la Tel Drum.

Dosarul Tel Drum este unul dintre cele mai riscante pentru Liviu Dragnea tocmai pentru că se bazează pe investigațiile OLAF.

XS
SM
MD
LG