Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană redirecționează fondurile programate pentru Rusia și Belarus către Ucraina și R.Moldova


Comisia a anunțat luni că va redirecționa fondurile, care au fost inițial planificate pentru programele Interreg NEXT 2021-2027 cu Rusia și Belarus, către alte programe Interreg cu Ucraina și Moldova.
Comisia a anunțat luni că va redirecționa fondurile, care au fost inițial planificate pentru programele Interreg NEXT 2021-2027 cu Rusia și Belarus, către alte programe Interreg cu Ucraina și Moldova.

Comisia Europeană a anunțat o finanțare de 135 de milioane de euro pentru Ucraina și Moldova, care a fost alocată inițial pentru Rusia și Belarus.

Comisia a anunțat luni că va redirecționa fondurile, care au fost inițial planificate pentru programele Interreg NEXT 2021-2027 cu Rusia și Belarus, către alte programe Interreg cu Ucraina și Moldova.

...este rezultatul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei

„Decizia de a anula cooperarea preconizată inițial cu Rusia și Belarus prin programele noastre Interreg este rezultatul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme.

„Mă bucur că fondurile pe care le-am planificat inițial pentru această cooperare vor beneficia acum de programele UE cu Ucraina și Moldova. Acest lucru va contribui la consolidarea colaborării dintre regiunile UE și părțile interesate locale cu partenerii ucraineni și moldoveni.”

Concret, această finanțare poate sprijini o gamă largă de activități care privesc dezvoltarea de legături transfrontaliere de transport, servicii de sănătate, proiecte de educație și cercetare, scheme de incluziune socială, precum și consolidarea capacității instituționale a autorităților publice ucrainene și moldovenești.

Implicarea în programele Interreg aduce, de asemenea, beneficii legate de capacitatea administrativă și experiență ambelor țări în gestionarea și implementarea fondurilor UE.

După ce Rusia lui Putin a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, Comisia a suspendat cooperarea cu Rusia și aliatul său Belarus în cadrul programelor Interreg. Efectul a constat în redistribuirea a 26 de milioane de euro pentru a sprijini programele de cooperare cu Ucraina și Moldova.

Decizia luată luni presupune redistribuirea fondurilor rămase din perioada 2021-2027 în același mod.

Comisia a decis, de asemenea, că regiunile din Finlanda, Estonia, Letonia și Polonia care trebuiau să participe la programe de cooperare cu Rusia și Belarus să participe la alte programe Interreg existente.

XS
SM
MD
LG