Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană vrea negocieri de aderare cu Albania și Macedonia de Nord


Federica Mogherini la o conferință de presă la Bruxelles
Federica Mogherini la o conferință de presă la Bruxelles

Johannes Hahn: procesul aderării va fi unul de durată.

Comisia Europeană a recomandat în mod oficial miercuri, 29 mai, începerea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană a Albaniei și Macedoniei de Nord, spunând că ambele au făcut progrese pe calea reformelor necesare.

Recomandarea a fost formulată la o conferință de presă la Bruxelles de șefa Serviciului de Acțiune Externă a UE, Frederica Mogherini.

Mogherini a spus că recomandarea de-a se începe negocieri de aderare cu cele două țări din Balcani se bazează pe evaluarea pozitivă, a doua din anul curent, a reformelor implementate la Tirana și Skopje.

Pentru ca negocierile să înceapă cu adevărat, mai este nevoie de aprobarea guvernelor din țările UE, care ar urma să discute chestiunea luna viitoare.

Ambele țări balcanice sunt dornice să adere la UE, dar aspirațiile lor au fost blocate multă vreme din cauza opoziției opiniei publice și guvernelor din unele țări vest-europene, ca Franța sau Olanda, față de primirea oricăror noi membri în Uniune.

Vorbind miercuri la Bruxelles, în compania Fredericăi Mogherini, comisarul UE pentru extindere și bună vecinătate, Johannes Hahn, a spus că procesul aderării va fi unul de durată.

Hahn a amintit că altă țară din vestul Balcanilor, Croația, a avut nevoie de opt ani până să atingă standardele comunitare, în domenii de la drepturile omului până la politicile monetare, și adăugat că sunt puține motive să se creadă că pregătirile Albaniei sau Macedoniei de Nord vor fi mai rapide.

Într-o adresare către europarlamentari, tot miercuri, comisarul Hahn a invocat prezența chineză crescândă în Balcani ca argument pentru sprijinirea candidaturilor Albaniei și Macedoniei de Nord.

Ambele țări se numără printre cele din Balcanii de vest cărora li s-a promis că vor adera la UE atunci când vor fi gata.

Agenția France Presse scrie că Albania, mai ales, a așteptat cu mare nerăbdare anunțul de miercuri al CE. Luna trecută, premierul de la Tirana, Edi Rama, avertiza într-un interviu cu AFP că amânarea integrării țărilor balcanice în UE are efecte negative în regiune, putând duce la reaprinderea unor tensiuni interetnice latente.

La rândul ei, Macedonia de Nord este în așteptarea unei recompense occidentale pentru efortul de a rezolva disputa de decenii asupra numelui său cu vecina de la sud, Grecia, notează AFP.

În adresarea lui de miercuri către europarlamentari, comisarul Hahn a spus că începerea negocierilor este necesară și pentru „menținerea credibilității” UE în ochii țărilor aspirante care îndeplinesc condițiile necesare apropierii de organizație.

În declarațiile lor de miercuri, Mogherini și Hahn au îndemnat țările balcanice mai puțin avansate pe calea integrării europene, anume Bosnia-Herțegovina, Serbia și Kosovo, să-și rezolve mai rapid disensiunile interne sau de vecinătate, dacă doresc o integrare europeană mai rapidă. În privința Turciei, țară candidată la aderare, Fredercia Mogherini a confirmat impasul actual. „Guvernarea Turciei declară că este devotată procesului de aderare la UE, dar de fapt țara se îndepărtează tot mai mult de UE”, a spus Mogherini.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG