Linkuri accesibilitate

Comisia pre-vetting descalifică un prim candidat | Maia Sandu s-a văzut cu trei foști președinți


Președinta Maia Sandu s-a întâlnit, la 27 iulie, cu foștii președinți, Mircea Snegur, Petru Lucisnchi și Nicolae Timofti despre care a spus că și-au „exprimat susținerea fermă” pentru integrarea europeană. Au lipsit Vladimir Voronin și Igor Dodon.
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit, la 27 iulie, cu foștii președinți, Mircea Snegur, Petru Lucisnchi și Nicolae Timofti despre care a spus că și-au „exprimat susținerea fermă” pentru integrarea europeană. Au lipsit Vladimir Voronin și Igor Dodon.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • Comisia pre-vetting a început să respingă candidați înscriși la concursul pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Compusă din experți străini și locali, comisia verifică integritatea candidaților. Primul descalificat este magistratul Gheorghe Balan de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pe motiv că nu a depus la termen declarația de avere și interese personale pentru ultimii cinci ani, relatează Ziarul de Gardă, citând decizia de respingere publicată pe site-ul CSM. Un alt candidat descalificat este magistratul Mihail Cojocaru de la Judecătoria Bălți, sediul Central, care s-a retras din concurs. Creată la începutul anului, Comisia pentru evaluarea externă a magistraților este văzută de guvernarea PAS ca un instrument esențial pentru curățarea justiției de persoane compromise.
  • Guvernul a aprobat, la 27 iulie, decizia să li se acorde compensații celor care și-au luat locuințe prin programul de stat „Prima Casă” și care spun că riscă să nu mai poată rambursa creditele din cauza majorării dobânzii cu 50%, în ultimele luni. Compensația se va acorda lunar, timp de șase luni, celor aproape 8.000 de persoane care la data de 30 iunie 2022 aveau statut de beneficiare ale acestui program de stat, relatează portalul Newsmaker.md. Guvernul a luat decizia după o serie de proteste ale participanților la programul de achiziție de locuințe prin credite garantate de stat.
  • Guvernul a cerut Parlamentului să extindă cu două luni starea de urgență introdusă la începutul invaziei rusești în Ucraina, în februarie. Cererea aprobată în ședința cabinetului de miniștri din 27 iulie a fost prezentată de ministra de interne, Ana Revenco. Portalul TV8 o citează pe prim-ministra Natalia Gavrilița, justificând propunerea prin faptul că riscurile persistă. „Am văzut și atacurile cu rachetă din regiunea Odesa din ultimele zile, este o situație foarte gravă și riscurile continuă să fie foarte mari din perspectiva fluxului de refugiați”, a spus șefa guvernului. În timp ce puterea spune că starea de urgență îi permite luarea de decizii rapide, opoziția crede că este un pretext pentru a ocoli dezbaterile parlamentare în chestiuni de interes sporit.
  • Un preot din Glodeni bănuit că ar fi încercat să violeze un băiat de 12 ani a fost plasat în arest pentru 30 de zile, relatează portalul Pro TV Chișinău. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Glodeni, la 27 iulie. Potrivit procurorilor, preotul ortodox nu-și recunoaște vina. Preotul este acuzat că ar fi adus la el acasă un minor din satul vecin, Bisericani, și că ar fi încercat să-l violeze, dar băiatul a scăpat și a alertat rudele. Incidentul s-ar fi petrecut după ce acuzatul consumase băuturi alcoolice. Portalul Nordnews.md, care îl identifică pe preot drept David Roșca, scrie că Mitropolia Moldovei nu a comentat cazul, iar episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, în subordinea căruia se află Roșca, i-a interzis preotului arestat să mai țină slujbe până la o decizie a unei judecăți religioase.
  • Un autocar care transporta cetățeni moldoveni din Portugalia spre R. Moldova a luat foc în Franța, în regiunea orașului Lyon, dar nimeni nu a avut de suferit. Portalul Jurnal.md publică imagini ale autocarului distrus complet de flăcări. Au ars și bagajele pasagerilor. Presa franceză citată de Jurnal.md relatează că incidentul s-a petrecut luni, 25 iulie, pe șoseaua de centură a Lyon-ului. Autoritățile franceze au informat autoritățile moldovene că în autobuz se aflau 62 cetățeni moldoveni. Consulatul moldovean la Nisa a cerut Crucii Roșii ajutor pentru adăpostirea pasagerilor afectați.

Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Știrea că președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu trei foști președinți moldoveni – Mircea Snegur, Petru Lucinschi și Nicolae Timofti – trezește cel mai mare interes în ultimele 24 de ore pe Facebook-ul moldovean monitorizat de Europa Liberă cu ajutorul aplicației CrowdTangle. O altă postare populară a presei moldovene pe Facebook este că fostul președinte interimar, Mihai Ghimpu, un rival al Maiei Sandu, critică activitatea șefei statului.
  • Pe Instagram-ul moldovean, este populară o postare despre faptul că incidența cazurilor noi de COVID-19 a depășit în municipiul Chișinău pragul de cod roșu, potrivit datelor pe săptămâna trecută ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG