Linkuri accesibilitate

Comisia specială ONU: Dovezile arată că în Ucraina au fost comise crime de război


Lângă orașul Izium, după eliberarea de armata rusă, au fost descoperite gropi comune, 15 septembrie 2022
Lângă orașul Izium, după eliberarea de armata rusă, au fost descoperite gropi comune, 15 septembrie 2022

Anchetatorii ONU au ajuns la concluzia că, în timpul invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, au fost comise numeroase crime de război: bombardarea zonelor civile, numeroase execuții, tortură și violențe sexuale îngrozitoare.

„Pe baza dovezilor adunate de comisie, am ajuns la concluzia că în Ucraina au fost comise crime de război”, a declarat Erik Mose, șeful Comisiei de anchetă pentru Ucraina, în fața Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, la 23 septembrie.

Comisia, înființată în luna mai pentru a investiga crimele comise în războiul Rusiei în Ucraina, a prezentat constatări în detaliu descriind crimele comise în timpul războiului lansat de Moscova pe 24 februarie.

Mose a declarat că experții săi din cadrul comisiei au primit și documentat „acuzații credibile privind mult mai multe cazuri de execuții”.

Constatările comisiei prezintă mărturii ale unor foști deținuți în centrele de detenție rusești care descriu bătăi, șocuri electrice și nuditate forțată. Grupul și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea gravă cu privire la execuțiile din regiunile Kiev, Cernihiv, Harkov și Sumi - toate acestea fiind ocupate anterior de forțele rusești.

Mose spune că s-a constatat că unii soldați ruși au comis crime sexuale împotriva unor persoane cu vârste cuprinse între 4 și 82 de ani.

„Am fost impresionați de numărul mare de execuții în zonele pe care le-am vizitat. În prezent, comisia investighează astfel de decese în 16 orașe și așezări”, a adăugat Mose.

În ciuda dovezilor tot mai numeroase care demonstrează contrariul, Rusia a negat în mod repetat că a vizat infrastructura civilă și zonele rezidențiale, acuzând în același timp Ucraina de maltratarea prizonierilor de război ruși.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

XS
SM
MD
LG