Linkuri accesibilitate

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor condamnă Rusia pentru obstrucționarea libertății de informare


Sediul vandalizat al organizației Memorial, de la Moscova, cu inscripția „agent străin”
Sediul vandalizat al organizației Memorial, de la Moscova, cu inscripția „agent străin”

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor cu sediul la New-York a condamnat amendamentul legislativ, aprobat de un comitet al Dumei ruse, care propune ca statutul de „agent străin”, atribuit unor instituții de presă, să fie extins și asupra persoanelor fizice.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor condamnă Rusia pentru obstrucționarea libertății de informare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00
Link direct


În declarația apărătorilor drepturilor omului se spune că propunerea legislativă este o continuare a „politicii sistematice” a autorităților ruse în vederea restrângerii libertății de răspândire a informației. Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a cerut Moscovei „să schimbe cursul” și să permită cetățenilor ruși să primească informații și opinii „dintr-o gamă largă de surse”.

Comitetul pentru politica informațională al Dumei de Stat a Rusiei a aprobat, marți, 3 iulie, modificarea legislativă ce permite ca statutul de „agent străin” să poată fi atribuit nu numai organizațiilor neguvernamentale finanțate de peste hotare, dar și persoanelor fizice.

În proiectul de lege se spune că sub incidența sa vor intra persoanele ce răspândesc materiale ale instituțiilor de presă, trecute pe lista așa-zișilor „agenți străini”, sau care participă la elaborarea unor astfel de materiale și care primesc finanțări de peste hotare.

Unul din autorii proiectului, Leonid Levin, a afirmat, citat de Interfax, că bloggerii care nu vor face decât să redistribuie informații ale „unor agenți străini” nu vor avea de suferit.

Nu este limpede, totuși, dacă sub incidența legii vor ajunge, de exemplu, corespondenții presei străine care muncesc în Rusia.

Legea, care permite autorităților să califice drept „agent străin” organizațiile de presă finanțate de peste hotare, a fost aprobată în noiembrie anul trecut. Ea nu a făcut decât să extindă asupra mass-media practicile existente ce vizează organizațiile neguvernamentale.

Rusia susține că legislația sa, criticată de guvernele occidentale și grupuri pentru drepturile omului, ar fi un răspuns la ceea ce pretinde a fi presiuni asupra presei ruse în Statele Unite, acuzații respinse de administrația americană.

Ministerul rus al justiției a trecut pe lista sa de agenți străini, între alții, Vocea Americii și postul nostru de radio - Europa Liberă / Libertatea (RFE/RL).

Relațiile ruso-americane s-au deteriorat puternic după anexarea Crimeii în 2014 și agresiunea rusă din Ucraina, precum și din cauza presupusului amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA din 2016.

XS
SM
MD
LG