Linkuri accesibilitate

„Comparația cu Stalin îmi place...” (Vladimir Voronin. NOKTA)


Revista matinala a presei Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00
  • ANTICORUPȚIE publică o petiție semnată de un grup alcătuit, cum se arată, din „cetățeni responsabili și patrioți ai Transnistriei”, „adepți ai valorilor democratice”, prin care este cerut sprijinul pentru a nu se admite realegerea lui Vadim Krasnoselski în calitate de președinte al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene. „Krasnoselski și gruparea criminală care se află la conducerea Transnistriei – se spune în petiție - a determinat excluderea și retragerea abuzivă din cursa electorală a candidaților de la alegerile prezidențiale din 12 decembrie 2021 [...] În condițiile în care unicul contracandidat al actualului președinte este o persoană necunoscută publicului din regiune, alegerile sunt doar o formalitate de a legitima acest regim criminal de la Tiraspol”. Semnatarii, care susțin că nu vor protesta la Tiraspol pentru că „suntem constrânși și vom supune riscului viața noastră și a celor apropiați”, afirmă că își asumă „dreptul de a protesta la Chișinău, Kiev, Moscova, Bruxelles, Strasbourg, Geneva și alte orașe”. Ei se adresează lui Vladimir Putin și Dmitri Kozak „să nu mai susțină conducerea criminală a RMN în fărădelegile sale contra populației”. De asemenea, ei cer comunității internaționale, Maiei Sandu și Nataliei Gavrilița „să întreprindă toate acțiunile pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor din stânga Nistrului”.
  • NEWSMAKER, un portal preponderent de limbă rusă, le-a solicitat cititorilor săi să-și împărtășească experiența lor de învățare a limbii române și publică câteva dintre numeroasele mărturisiri ale vorbitorilor nativi de limbă rusă în acest sens. Unul dintre cititori, de exemplu, susține că a învățat româna la slujbă. „Șeful le-a interzis colegilor să mai vorbească cu mine în rusă și asta a avut efect. Este amuzant că șeful este de asemenea vorbitor nativ de rusă, dar posedă limba de stat”, a spus el. Iar un alt cititor se referă la un vecin care a învățat româna într-o pușcărie din România unde a nimerit după ce a șofat în stare de ebrietate. „Pe parcursul a doi ani, – spune el, - a devenit român get-beget. /.../Acum le face observații tuturor celora care folosesc rusisme în graiul moldovenesc”. Mai mulți alți cititori ai portalului vorbesc totuși despre eforturi susținute de studiu la capătul cărora au ajuns să fie și românofoni.
  • Într-un interviu pentru NEWSMAKER, prim-ministra Lituaniei Ingrida Šimonytė vorbește, între altele, cu referire la propaganda Kremlinului, despre încercarea de a rescrie istoria în Rusia. „În Rusia, unde sunt persecutați reprezentanții asociației „Memorial” și ai altor instituții, unde vedem tendințe de abordare stalinistă a celui de-al doilea război mondial: că nu a fost pactul Molotov -Ribbentrop, că nu a fost ocupația țărilor europene, că țările baltice au intrat benevol în URSS ș.a.m.d.. Este un nonsens. Și ei încearcă să promoveze asemenea narațiuni”. „Și mai este un model de propagandă a Kremlinului, - a continuat premierul lituanian. – Ei pot instrumenta o criză energetică, ca apoi să spună: „O, vedeți, autoritățile voastre sunt tâmpite, ele nu pot administra o criză energetică, așa că poate vă gândiți la o alternativă mai bună...”
  • Portalul NOKTA, orientat cu precădere către audiența autonomiei găgăuze, îl citează pe Vladimir Voronin, care, cu referire la decizia de a rămâne în funcția de lider al PCRM, în ciuda asigurărilor anterioare de a o abandona, a declarat într-un interviu televizat că îi surâde modul de a fi comparat cu Stalin. „Comparația cu Stalin îmi place. Pentru că Stalin a fost o personalitate extraordinară. Dar eu nu vreau să repet pe nimeni... Atâta timp cât am forțe, cât sunt capabil, cât am să mai pot eu...(voi rămâne). Eu, chiar dacă voi pleca din funcția de președinte al partidului, n-am să pot fără partid și fără acea viață pe care, deja de 28 de ani, am organizat-o, eu singur și cu echipa, în acest partid și în societate...”, a spus Vladimir Voronin.
  • NOI.md îl citează pe un fost vicepremier, Alexandr Muravschi, frecvent comentator al acestui portal cu politică editorială apropiată socialiștilor, care critică neglijența vestimentară a deputaților PAS. Acești deputați - apreciază fostul demnitar - „uită un adevăr elementar: parlamentul este chipul țării și nu trebuie să-l sluțești, chiar dacă este cum este. Acești reprezentanți ai mucegaiului galben chiar nu pot să facă nimic normal. Așa că lăsați iluziile cei care mai cred că ei pot face ceva”. Alexandr Muravschi conchide într-un final cu privire la deputații vizați de el: „ei biologic nu sunt capabili de acțiuni făuritoare și conștiente”.
  • NOI.md reține afirmațiile jurnalistul Valeri Demidețki, corespondentul TASS de la Chișinău, care susține că Occidentul atrage R.Moldova într-o confruntare cu Rusia, împreună cu țara vecină, Ucraina. „Autoritățile noastre ne conving că nu a existat niciun șantaj (în negocierile cu Gazprom – n.red.) și că au semnat contractul privind gazele în condiții favorabile pentru Moldova. Și după aceea, doamna von der Leyen spune că Moscova șantajează Moldova împreună cu Ucraina. Și spune că, în general, Putin va ataca Ucraina mâine”, spune Demidețki. „Curatorii noștri occidentali ne pun la egalitate cu Ucraina. Adică noi trebuie să trecem prin ceea ce trec ei. Pe noi nu ne întreabă dacă vrem sau nu. Noi trebuie să participăm la această confruntare. Și asta mă sperie cel mai mult”, afirmă jurnalistul.
  • ZIARUL DE GARDĂ prezintă reacții – de justificare sau de condamnare - ale unor reprezentanți ai puterii și ai opoziției după amendamentele care au făcut posibil ca din 2022 judecătorii Curții Constituționale să primească un salariu lunar de circa 60 de lei. Printre cei citați este și expertul Asociației „WatchDog”, Valeriu Pașa, care, în disonanță cu mulți, consideră că „scandalos nu este că un judecător la CC (unde alde Șor, Plaha, Platon sunt gata să ofere mită de milioane de euro) va primi 3,2 mii de euro net. Scandalos este că în țara în care de 10 ani se cumpără la greu deputați, aceștia primesc câte 700 de euro. Scandalos este că un membru CNPF ridică salariu net de peste 5 mii euro, iar un ministru nici o mie. Sau poate miniștrii nu au „răspundere mare”?”. Potrivit lui activistului civic, „este absolut scandalos că în țară oamenii care iau decizii pentru soarta tuturor – președintele și premierul - au venituri mai mici decât orice constructor din Chișinău....(...) Dar cel mai scandalos este că cei care urlă despre „creșterea nesimțită a salariilor” duc o viață de lux din venituri oficiale care nu le-ar ajunge nici să își întrețină apartamentele și familia”, a mai adăugat Valeriu Pașa.
XS
SM
MD
LG