Linkuri accesibilitate

Compensații pentru „Prima Casă” | Încă 145 de milioane de euro pentru Moldova, de la Comisia Europeană


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinta R. Moldova, Maia Sandu, în timpul unei conferințe de presă comune la Chișinău, 10 noiembrie 2022
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinta R. Moldova, Maia Sandu, în timpul unei conferințe de presă comune la Chișinău, 10 noiembrie 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Am fost nevoiți să dăm în judecată Ministerul Sănătății al Republicii Moldova ca să obținem date despre banii cheltuiți pentru campaniile de informare în contextul pandemiei de Covid-19, scriu jurnaliștii din redacția Cu Sens despre documentarea unei noi investigații. Reporterii spun că, pentru spoturi distribuite la TV, radio sau online, pliante informative, panouri stradale, articole de presă, un site - au fost cheltuiți 300 de mii de euro sau circa 6 milioane de lei, bani luați cu împrumut de la Banca Mondială.
  • Mai mulți ex-angajați ai BNM, printre care și fosta viceguvernatoare Emma Tăbîrță, au fost achitați în dosarul „Laundromat”. Procurorii nu vor contesta decizia, scrie agora.md. Motivul? Nu s-a constatat faptul infracțiunii incriminate. Potrivit actului de învinuire, angajații BNM, în perioada anului 2011 - 2014, ar fi neglijat atribuțiile de serviciu legate de supravegherea activități Moldindconbank, fără a reacționa la timp față de mai multe tranzacții suspecte în proporții deosebit de mari.
  • Comisia Europeană a propus majorarea asistenței macrofinanciare pentru R. Moldova cu până la 145 de milioane de euro, ceea ce ridică suma totală a sprijinului la 295 de milioane de euro, scrie Ziarul de Gardă. 45 de milioane de euro vor fi acordate sub formă de granturi și până la 100 de milioane de euro sub formă de împrumuturi în condiții de finanțare favorabile. Suma ar urma să fie plătită în două tranșe suplimentare planificate pentru trimestrele al treilea și al patrulea din 2023, cu respectarea îndeplinirii condițiilor de politică.
  • Tot Ziarul de Gardă publică un articol intitulat „O eventuală aderare a R. Moldova la NATO reprezintă o „amenințare la adresa securității” Federației Ruse, susțin reprezentanții Dumei de Stat”. Reacția vine în contextul declarației făcute, pe 20 ianuarie, de președinta Maia Sandu, care a menționat că în țara noastră „există discuții serioase” referitor la statutul de neutralitate și securitatea R. Moldova, în contextul războiul început de Rusia împotriva Ucrainei. „Una este să faci o declarație și alta este când o țară intră (într-o alianță militară – n. red.). De obicei, reacționăm la acțiunile care sunt făcute. Moldova ne-a supărat în ultima vreme cu mai multe decizii ale sale”, a declarat pentru Vedomosti Svetlana Jurova, prim-vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, TVR Moldova a distribuit o știre despre cum directorul unei companii care a lăsat fără bani și fără mobilă mai mulți clienți, a fost reținut pe aeroportul din Chișinău în timp ce dorea să părăsească țara. Acesta a fost arestat preventiv pentru 20 de zile, potrivit TVR Moldova. „Mihail Șaran este suspectat că a luat sute de mii de euro de la clienți, cărora le-a promis mobilă de bucătărie, dar nu a mai onorat comenzile. Bismobil Kitchen și-a închis toate magazinele iar sute de clienți au rămas în pagubă”, se arată în materialul publicat de postul de televiziune.
  • Peste opt mii de familii, care și-au cumpărat locuințe prin Programul „Prima casă”, vor primi compensații de la Guvern pentru achitarea dobânzii lunare a creditului ipotecar în cadrul programului, ca urmare a creșterii accelerate a ratei dobânzii, scrie TV 8 pe Instagram. Compensația se va aloca lunar în perioada ianuarie - iunie, anul curent.
  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG