Linkuri accesibilitate

Comportament „antisocial” în rândul protestatarilor Șor | Putin crede Moldova „istoric apropiată” de Rusia


Protestul organizat de Partidul Șor în fața președinției de la Chișinău, 18 septembrie 2022.
Protestul organizat de Partidul Șor în fața președinției de la Chișinău, 18 septembrie 2022.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele. Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Agricultori din 20 de raioane au protestat marți, nemulțumiți de lipsa de acțiune a autorităților. Fermierii au scos pe drumurile naționale tehnica agricolă și automobilele, scrie Agora.md. Agricultorii spun că manifestația este organizată zonal, în câteva regiuni și cu staționarea unui număr limitat de mijloace de tehnică și utilaj din cauza recoltării culturilor de grupa a doua, precum și a fructelor și strugurilor. Agricultorii, care sunt afectați de secetă, embargoul rusesc și scumpirile la resursele agricole necesare, cer Comisiei Situații Excepționale acordarea unor facilități fiscale și amânarea plăților scadente față de creditori, fără calcularea penalităților pentru agricultorii afectați.
  • În legătură cu un alt protest, cel organizat de Partidul Şor în fața Parlamentului şi a instituţiei prezidenţiale, poliția de la Chişinău se plânge că participanții au un „comportament antisocial”, aruncă gunoi peste tot şi fumează în locuri unde acest lucru nu este permis. Oamenii legii au solicitat public organizatorilor protestului non-stop să ia măsuri urgente, notează Anticorupție.md. Conducerea Poliției din Chişinău a mai cerut organizatorilor să nu admită la demonstrație persoane în vârstă sau bolnave. Partidul Şor nu a avut nici o reacție la acuzaţiile aduse, a distribuit în schimb un comunicat în care se plânge că protestatarii ar fi intimidați de trecători.
  • La Bulboaca au început exercițiile militarilor din Armata Națională împreună cu cei din România și Statele Unite. Potrivit scenariului, în cadrul exercițiului multinațional „Fire Shield 2022”, care se desfășoară din 2015, militarii vor face trageri cu diferite tipuri de armament, inclusiv sisteme de artilerie, și vor fi antrenați în misiuni, scrie Newsmaker.md. Reprezentanți ai Armatei Naționale au declarat că acest exercițiu este important pentru a asigura o pregătire eficientă a militarilor pentru a perfecționa capacitățile acestora.
  • În timp ce concernul rus Gazprom nu spune clar dacă va livra sau nu gaze naturale Republicii Moldova de la 1 octombrie, președintele rus Vladimir Putin afirmă că Moscova respectă acordurile energetice care s-au bazat pe propunerile părții moldovenești. Potrivit Jurnal.md, președintele rus Vladimir Putin spune că Rusia acționează ca „garant al reglementării transnistrene” și a mai afirmat, în cadrul unei acțiuni de prezentare a acreditărilor ambasadorilor străini, că Republica Moldova este „istoric apropiată” de Rusia.
  • Președinta Republicii Moldova Maia Sandu participă la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU. Ea are întrevederi cu mai mulți șefi de stat, cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, dar și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Șefa statului se va adresat invitaților prezenți la evenimentul „Educația în mișcare”, scrie Ziarul de Gardă, care observă că la New-York, Maia Sandu a zburat în același avion alături președintele Estoniei Alar Karis, președintele Poloniei Andrzej Duda și Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite este cea mai importantă reuniune a ONU la care liderii mondiali discută provocările și stabilesc prioritățile de pe agenda organizației.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, una dintre cele mai populare știri de pe Facebook este aceea de la Deschide.md despre militarii ucraineni care au trecut râul Oskil şi eliberează prima localitate din regiunea Luhansk.
  • Populară este și postarea Europei Libere de pe Facebook despre motivele pentru care au venit la protest simpatizanții Partidului Șor, adunați duminică în centrul Chișinăului.
  • Pe Instragam este citită cu precădere știrea TV8 despre prelungirea cu 20 de zile a arestului la domiciliu pentru fostul președinte Igor Dodon, conform unei decizii a magistraților de la Judecătoria Ciocana.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG