Linkuri accesibilitate

Comratul „negociază” o vizită a Maiei Sandu în Găgăuzia | O fabrică de pâine din Transnistria și-a sistat activitatea


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Spicherul Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Konstantinov, „negociază” o vizită a președintei Maiei Sandu în Găgăuzia, anunță compania publică de radio și televiziune a autonomiei. Konstantinov a declarat că la începutul lunii septembrie Maia Sandu ar putea întreprinde o vizită în Găgăuzia și că un dialog cu șefa statului este necesar, pentru că s-au adunat „multe întrebări.” Spicherul găgăuz a mai spus că problemele autonomiei trebuie soluționate împreună cu conducerea țării. La începutul lunii iulie, Maia Sandu avusese programată o vizită în Comrat, dar a anulat-o din cauză că ar fi avut o agendă încărcată.
  • După cea mai recentă cerere a Gazprom-ului către Chișinău de a-și achita la timp facturile la gaze, jurnaliștii de la MoldStreet scriu că e podibil ca din mesajul Gazprom-ului să se poate constata că „gigantul rus nu e decis să sisteze complet livrările”. În același timp, NordNews o citează pe președinta Maia Sandu cu declarația că ,,există riscul ca Gazprom să închidă robinetul la gaz pentru R. Moldova”. Chiar dacă nu ne deconectează – spune președinta moldoveană – „prețurile devin inaccesibile.”
  • Combinatul de pâine din Rîbnița din regiunea necontrolată de Chișinău și-a suspendat activitatea, scrie Novosti Pridnestrovia. Întreprinderea și-a sistat activitatea pe fondul unor probleme financiare, angajați neprimindu-și lefurile din luna mai. Combinatul asigura cu pâine regiunea de nord a Transnistriei.
  • Timp de aproape două decenii, între 2001 până în 2018, toate guvernările de la Chișinău au stors pe căi ilicite milioane de lei din construcția noului edificiu al Moldovagaz din Chișinău. Este una dintre constatările investigației Jurnal TV intitulată „Jaful de pe Bî,c sau casa boierilor țării”. Autorii anchetei afirmă că lucrările de construcție ar fi costat, potrivit Moldovagaz, aproape 600 de milioane de lei, fonduri pe care mai mulți șefi ai companiei moldo-ruse au încercat să le includă în tariful la gaze. Investigația mai arată că la lucrările de construcție au participat companii afiliate unor personaje implicate în frauda bancară.
  • Peste 80% din nucile exportate din R. Moldova ajung în Uniunea Europeană, scrie portalul TVR Moldova. Exporturile de nuci moldovenești s-au cifrat anul trecut la 41,5 milioane de dolari, potrivit datelor oficiale. În ultimii ani, suprafețele de culturi nucifere s-au extins până la aproape 35 de mii de hectare, fapt ce a propulsat R. Moldova în rândul principalelor state producătoare de nuci din lume.
  • Solicitarea Combinatului Metalurgic din Rîbnița pentru obținerea autorizației de mediu a fost respinsă de autoritățile de la Chișinău, scrie portalul Anticorupție. Fără autorizația de mediu, Combinatul – unul dintre cei mai mari contribuabili transnistreni – nu are dreptul să activeze. Portalul notează că întreprinderea transnistreană colectează lunar aproximativ 25.000 de tone de fier vechi din R. Moldova și circa 10.000 de tone din străinătate, în special din România. La aceeași temă, portalul Zona de Securitate a scris că solicitarea Combinatului Metalurgic de la Râbnița a fost respinsă la 26 august, după ce Inspectoratul pentru Protecția Mediului a dat un aviz negativ în urma unor controale.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Cele mai urmărite știri pe Facebook-ul moldovean sunt despre ploaia torențială de la Chișinău și consecințele acesteia, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor Crowd Tangle. Cel mai accesat subiect cel al intervenției echipelor de salvare în cazul unei ambulanțe blocate de ape pe una dintre străzile capitalei moldovene.
  • Un subiect care a suscitat atenția moldovenilor este și cel cu imaginile video în care ambasadorul american la Chișinău, Kent Logsdon, recită în română, de Ziua Limbii Române, poezia lui Grigore Vieru „În limba ta”.
  • Știrea despre decesul lui Gorbaciov, primul și ultimul președinte al Uniunii Sovietice, este una dintre cele mai accesate pe Instagramul moldovean. Mihail Gorbaciov, care a condus cu URSS între 1985 și 1991, s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani, într-un spital de la Moscova.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG