Linkuri accesibilitate

Comratul reacționează întârziat la statutul de candidată | Puterea pregătește noi compensații, dacă se scumpesc gazele


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • Adunarea Populară a autonomiei găgăuze se pregătește să adopte o declarație cu privire la statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană obținut de Republica Moldova, relatează portalul Newsmaker.md. În proiectul de declarație, care urmează să fie dezbătut pe 6 iulie, se spune că procesul de obținere a acestui statut „a fost netransparent”, inclusiv pentru că reprezentanții Comratului nu au participat la îndeplinirea chestionarelor Comisiei Europene, iar Adunarea Populară „intenţionează să lucreze activ la dezvoltarea independenţei politice şi economice a autonomiei” găgăuze.
  • Deputatul PAS, Radu Marian, a declarat postului TV8 că urmează să fie aprobat un nou mecanism de compensare a cheltuielilor pentru plata gazelor naturale, dacă tarifele cresc din nou în urma unei asemenea solicitări depuse recent de Moldovagaz la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Printre consumatorii casnici, vor exista șase categorii de beneficiari ai noilor compensații, a spus deputatul, care este vicepreședinte al comisie parlamentare pentru economie, buget și finanțe. Banii pentru compensații ar urma să vină din surse interne, dar și din sprijinul financiar oferit de UE.
  • Portalul postului ProTV Chișinău publică un reportaj despre faptul că unii moldoveni sunt în căutare de lemne de foc pentru la iarnă de teama ca gazele se vor scumpi și mai mult. Dar nici lemne nu se prea găsesc. Șeful ocolului silvic din Căușeni unde a fost făcut reportajul spune că, în acest raion, stocurile existente s-au epuizat, circa 300 de persoane stau la rând pentru a cumpăra lemne, iar defrișări noi se vor face abia în toamnă.
  • Soarta demiterii lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general va fi decisă de Curtea Constituțională, relatează portalul Ziarului de Gardă, într-un articol în care repovestește istoria acestei tentative de demitere, începută în toamna lui 2021. Dosarul a ajuns la Curtea Constituțională de la Curtea de Apel, unde avocații lui Stoianoglo au argumentat că un articol de lege în baza căruia a fost evaluată activitatea procurorului general suspendat contravine constituției.
  • Portalul Agora o citează pe ministra Sănătății, Ala Nemerenco, spunând că a câștigat procesul cu deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alla Darovannaia, care a acuzat-o în urmă cu peste un an, că ar deține o diplomă falsă de master. „Instanța a obligat-o să-și aducă scuze în conferință de presă pe platforma Parlamentului, să restituie cheltuielile de judecată și să-mi achite și 20 de mii de lei pentru prejudiciul moral adus”, a scris ministra într-o postare pe Facebook, adăugând că va dona banii unor copii orfani din r. Rezina.

Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Știrea postată de Ziarul de Gardă despre faptul că a fost arestată în Turcia o navă rusească având 7 000 de tone de cereale, care a plecat din portul Berdiansk pe țărmul ocupat al Ucrainei este cea mai populară pe Facebook-ul moldovean din ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle.
  • A adunat un număr mare de reacții postarea Newsmaker despre faptul că doi sportivi moldoveni au ocupat locurile 1 și 2 la campionatul european de judo, care a avu loc la Cluj.
  • Pe Instagram-ul moldovean, este virală postarea TV8 despre faptul că Smiley și solistul trupei The Motans, Denis Roabeș, se numără printre sutele de pasageri blocați luni dimineață pe Aeroportul Internațional Chișinău din cauza unei alerte false cu bombă. Au existat două alerte într-o singură zi.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG