Linkuri accesibilitate

Comunitatea internațională condamnă ferm atacurile rusești din Ucraina


Kiev, 10 octombrie 2022.
Kiev, 10 octombrie 2022.

Președintele Statelor Unite Joe Biden a spus că atacurile cu rachete rusești în Ucraina de luni dimineață au demonstrat totala brutalitate a războiului dus de președintele rus Vladimir Putin în această țară învecinată Rusiei.

„Statele Unite condamnă cu putere atacurile cu rachete ale Rusiei în toată Ucraina, inclusiv la Kiev. Aceste atacuri au ucis și rănit civili și au distrus ținte fără nici un fel de însemnătate militară”, spune o declarație oficială de la Casa Albă.

 Rusia a atacat ținte civile la Kiev și în alte orașe ucrainene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:53 0:00

Secretarul de stat american Antony Blinken a făcut cunoscut că a stat de vorbă cu omologul său ucrainean Dmitri Kuleba, pentru a-l „reasigura de sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina în urma oribilelor atacuri ale Kremlinului”.

Blinken a adăugat că America va continua să acorde neabătut Ucrainei „asistență economică, umanitară și de securitate, așa încât Ucraina să se poată apăra și să aibă grijă de oamenii săi”.

Se așteaptă ca Adunarea Generală a Națiunilor Unite să se reunească într-o sesiune de urgență, după ce Rusia a fost criticată dur pentru bombardamentele de luni și pentru anexarea a patru regiuni pe care le controlează parțial în Ucraina, în urma unor referendumuri considerate ilegale din punctul de vedere al legislației internaționale.

Secretarul general al Națiunilor Unite Antonio Guterres a spus despre atacurile de luni că sunt o „inaccepatiblă escaladare a războiului de către Rusia”. Un purtător de cuvânt al lui Guterres a spus că secretarul general ONU este „absolut de atacurile ruse cu rachete în toată Ucraina, care au dus la distrugerea multor regiuni civile și la uciderea și rănirea a zeci de civili”.

În timp ce Putin a pretins că forțele rusești au lansat rachete ghidate cu precizie din aer, mare și de pe sol pentru a lovi puncte de comandă și instalații militare esențiale din Ucraina, multe înregistrări video postate pe rețelele de socializare arată ca rachetele au lovit de fapt cartierele de locuințe din zone rezidențiale și infrastructuri civile fără nici o însemnătate militară.

Putin a spus că atacurile de luni dimineață au fost o ripostă la explozia din 8 octombrie care a distrus o parte a podului strategic de peste strâmtoarea Kerci, rută terestră și feroviară esențială pentru efortul militar al Rusiei din Ucraina.

Liderul de la Kremlin a afirmat că a fost vorba de un act de terorism din partea Ucrainei împotriva Rusiei, și l-a pus pe seama serviciilor secrete ucrainene, deși Kievul nu a revendicat atacul.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG