Linkuri accesibilitate

Concedierea influentului Tucker Carlson de la Fox News și implicațiile ei politice


Jurnalistul Tucker Carlson
Jurnalistul Tucker Carlson

Rar se întâmplă ca concedierea unui om de presă să aibă reverberații politice atât de mari cum este cea a lui Tucker Carlson de la rețeaua Fox.

Carlson avea programul numărul doi, ca popularitate, ori înlăturarea lui riscă să creeze disensiuni între ultra-conservatori și canalul lor principal de televiziune.

Concedierea lui Tucker Carlson de la Fox News și implicațiile ei politice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00
Link direct

Influența masivă a lui Carlson derivă și din mișcarea populistă cu care Trump a preluat Partidul Republican. Vocea lui va rămâne probabil proeminentă, dar nu se știe unde. Activistul conservator Charlie Kirk a spus că Tucker Carlson a remodelat dreapta, fiind cel mai puternic factor de influență de la moartea lui Rush Limbaugh. Trump Jr. l-a denumit „un talent care se naște o dată într-o generație” spunând că nimeni nu înțelege mai bine baza electorală a Partidului Republican, cu excepția tatălui lui, fostul președinte Trump.

Un indiciu al puterii pe care o are în Partidul Republican este chestionarul pe care Carlson l-a trimis tuturor candidaților declarați și potențiali republicani la președinție cu privire la rolul pe care Statele Unite ar trebui să-l joace în legătură cu războiul din Ucraina. Nouă dintre cei chestionați au răspuns, inclusiv guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis a cărui declarație că ar fi vorba doar despre o dispută teritorială dintre Rusia și Ucraina a stârnit critici, el fiind nevoit să o retracteze ulterior.

O sursă de la rețeaua Fox a spus că concedierea lui Tucker Carlson nu are legătură cu procesul în care Fox s-a înțeles să plătească 787 milioane de dolari, pagube, firmei Dominion Voting Systems, cauză juridică în care comunicații ale lui Carlson s-au dovedit vătămătoare pentru Fox. Între acestea se numără și mesajul în care unul dintre principalii promotori ai lui Trump în medii de informare, Tucker Carlson declară privat că de fapt ”îl urăsc cu pasiune”. Dar Fox are și alte cazuri pe rol, între care și cel în care un fost producător îl acuză pe Tucker Carlson că a întreținut un loc de muncă ”ostil și vulgar”.

LA Times arată că concedierea a fost decisă chiar de președintele Fox, Rupert Murdoch care era îngrijorat de procese precum și de teoriile conspirației vehiculate de Tucker Carlson în legătură cu evenimentele de la 6 ianuarie 2021.

Politicieni de extremă dreaptă îi iau apărarea lui Carlson, deputata de Georgia Marjorie Taylor Greene spunând că Fox ar fi „capitulat”. Unii conservatori îi cer chiar lui Tucker Carlson să candideze la președinție.

XS
SM
MD
LG