Linkuri accesibilitate

Ce concesii a făcut Kevin McCarthy pentru a deveni președinte al Camerei Reprezentanților SUA


Kevin McCarthy în timpul votului pentru un nou președinte al Parlamentului, în Capitoliul SUA din Washington, DC, 6 ianuarie 2023.
Kevin McCarthy în timpul votului pentru un nou președinte al Parlamentului, în Capitoliul SUA din Washington, DC, 6 ianuarie 2023.

După nu mai puțin 15 runde de vot, Kevin McCarthy a devenit președintele Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, reușind să convingă un număr de ultra-conservatori să renunțe la opoziția lor inițială. 

Prețul a fost concesii peste concesii și rămâne de văzut în ce măsură acestea îi vor îngreuna misiunea lui McCarthy și crea și mai multe blocaje în spațiul politic american.

Concesiile lui Kevin McCarthy pentru președinția Camerei Reprezentanților
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00

Una dintre concesiile majore făcute de noul președinte al Camerei este să reducă numărul celor care-i pot cere revocarea din funcție, la doar cinci. O alta - cu consecințe potențial serioase este o regulă care autorizează creșterea plafonului datoriei naționale americane doar dacă este însoțită de scăderi de cheltuieli.

Asta se explică prin geneza grupării ultra-conservatoare, care-și are rădăcinile nu doar în mișcarea MAGA a lui Donald Trump ci și în altele anterioare – așa numitul Tea Party – care avea în centrul atenției disciplina fiscală și vedea în guvernul federal un obstacol, nu parte a soluției. Ori mărirea plafonului datoriei naționale va fi o decizie cheie, mai ales dacă criza economică se materiaalizeză. O altă concesie include o rezoluție pentru crearea unui comitet al Camerei Reprezentanților care să investigheze ceea ce dreapta consideră folosirea guvernului federal ca armă politică, sub administrația Biden.

O măsura cu care McCarthy a trebuit sa fie de acord, este ca pachetul de cheltuieli bugetare să nu fie votat în bloc, așa cum e cazul de obicei, ci sub forma a 12 alocări separate. Concesiile făcute pentru obținerea postului includ și așa numita regulă Holman, care permite deputaților să amendeze alocări bugetare și reduce salariile lucrătorilor guvernamentali. În pachetul respectiv se numără și prevederi importante pentru conservatori, cum ar fi unele legate de securizarea frontierelor și avorturi.

Liderul opoziției democrate Hakeem Jeffries a criticat concesiile spunând că populația Americii va fi în următorii doi ani ostateca agendei republicane extremiste MAGA. Regulile de funcționate ale Camerei vor fi votate azi și de-acum unii membrii republicani au anunțat că se vor opune.

XS
SM
MD
LG