Linkuri accesibilitate

Concesionarea aeroportului din Sofia


Vedere a aeroportului din Sofia
Vedere a aeroportului din Sofia

Guvernul așteaptă să obțină aproape patru miliarde euro din concesia de 35 de ani acordată consorțiului „SOF Connect”.

Consorțiul franco-german „SOF Connect” cu participarea majoritară a fondului francez „Meridiam Eastern Europe Investiment SAS” și „Flughaffen München” a fost ales drept concesionar pe o durată de 35 de ani a aeroportului din Sofia. Informația a fost anunțată de ministrul Transportului Rosen Jeleazkov.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00
Link direct

Până la faza finală a concursului au ajuns cinci candidați. „SOF Connect” a fost clasat pe primul loc cu 86, 12 din totalul de 100 de puncte posibile urmat de „Airports de Paris” cu 80,31 de puncte și de „Fraport Bulgaria” care operează aeroporturile de la Varna și Burgas, 80,19 puncte.

De menționat că după criteriul mărimea taxei de concesionare netă consorțiul franco-german a ocupat cel de al treilea loc.

Statul rămâne pe aeroportul din Sofia prin taxele de aeroport controlul vamal și cel de frontieră.

Fondul „Meridiam” este bazat la Paris și investește în obiecte de infrastructură din Europa, America de nord și Africă. „Flughafen München” conduce al doilea ca mărime, după cel de la Frankfurt, aeroport german. Consorțiul a oferit o taxă de concesionare anuală de 24,54 de milioane de euro – 32% din volumul total al veniturilor din toate activitățile aeroportului pentru anul curent, informează Investor.bg.

Consorțiul franco-turk „ADP-TAB” a oferit taxă anuală de concesionare de 32,82 milioane de euro. Ministrul Jeleazkov, însă, a declarat că acceptă verdictul comisiei.

După el toate cele cinci oferte sunt bune. Trei din participanți au primit note maxime pentru proiectele lor de dezvoltare a aeroportului. Mai importante decât taxa de concesionare sunt planurile de dezvoltare. „SOF Connect” prevede creșterea numărului de călători, până în 2035, la 14,5 milioane și construcția, până în 2030, a unui nou terminal evaluat la 608 mln. euro.

Guvernul așteaptă să obțină aproape patru miliarde euro din concesia de 35 de ani care include suma inițială de 600 mln. euro ce trebuie să plătească „SOF Connect”. Cea mai mare parte din banii vor fi îndreptați spre realizarea programului de însănătoșire a căilor ferate bulgare. Câteva zeci de milioane vor intra în fondul de stat pentru garantarea stabilității sistemului de pensii.

Procedura va putea fi atacată în justiție în decurs de două săptămâni. Tribunalul administrativ suprem urmează a se pronunța în termen de o lună, a anunțat ministrul Jeleazkov.

Previous Next

XS
SM
MD
LG