Linkuri accesibilitate

Condamnarea unui fost pușcaș marin la Moscova provoacă proteste la Washington


Paul Whelan în fața tribunalului din Moscova, 15 iunie 2020
Paul Whelan în fața tribunalului din Moscova, 15 iunie 2020

Un fost pușcaș marin american, Paul Whelan, a fost condamnat în Rusia pentru spionaj la 16 ani de muncă forțată.

Paul Whelan și avocații lui susțin că e victima unei înscenări și că stickul USB „cu secrete de stat” ar fi ajuns în posesia lui fără ca el să știe ce conținea, crezând că sunt poze de vacanță.

Condamnarea unui fost pușcaș marin la Moscova provoacă proteste la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00
Link direct

Acum se anticipează că ar putea avea loc un schimb de deținuți, Whelan putând fi schimbat – conform speculațiilor – cu Konstantin Yaroshenko, un pilot arestat în 2010 pentru conspirație vizând introducerea de cocaină în Statele Unite și Viktor Bout, un traficant de arme care a inspirat filmul „Lord of War”.

Traficantul rus de arme Viktor Bout într-o celulă la Bangkok, Thailanda, 4 octombrie 2010
Traficantul rus de arme Viktor Bout într-o celulă la Bangkok, Thailanda, 4 octombrie 2010

În iulie anul trecut, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Sergey Ryabkov sugerase ca Statele Unite să-l elibereze pe Yaroshenko în schimbul unor americani deținuți. Ambasadorul american în Rusia, John Sullivan, a spus după sentința că ceea urmărește este justiție pentru Whelan și nu un schimb de deținuți. Ambasadorul a arătat că această decizie și procesul reprezintă o problema în relațiile bilaterale. Ambasada americană a condamnat în repetate rânduri procesul, scoțând în evidență absența dovezilor și descriind tratamentul aplicat lui Whelan ca fiind „deplorabil”.

Secretarul de stat, Mike Pompeo, a spus și el că tratamentul aplicat lui Whelan de autoritățile ruse este „îngrozitor”. „Statele Unite sunt revoltate de decizia unui tribunal rus de a-l condamnă pe cetățeanul american Paul Whelan, după un proces desfășurat în secret, cu dovezi care nu au fost prezentate și fără ca anumitor martori ai apărării să le fie permis să participe” – se arată în declarația Departamentului de Stat, care continuă: „Suntem profund îngrijorați că domnul Whelan a fost privat de dreptul la un proces echitabil pe care Rusia trebuie să-l garanteze în conformitate cu obligațiile asumate vizând respectarea drepturilor omului”.

Whelan are, de asemenea, pașapoarte canadian, irlandez și britanic și a fost, înainte de călătoria în Rusia, director de securitate la firma BorgWarner, din Michigan. La tribunal, Whelan a cerut președintelui Statelor Unite și premierilor din Canada, Irlanda și Marea Britanie să acționeze decisiv pentru a pune capăt la ceea ce a denumit „această șaradă”.

XS
SM
MD
LG