Linkuri accesibilitate

Conexiunea la rețea a centralei nucleare Zaporojie a fost întreruptă


Ucraina și Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) au declarat că două linii electrice care leagă centrala nucleară Zaporojie de rețeaua electrică a țării au fost întrerupte peste noapte, accentuând din nou riscul unui accident la centrală.

AIEA a confirmat într-o declarație din 2 decembrie că centrala din sudul Ucrainei a rămas fără energie peste noapte și s-a bazat temporar pe generatoare diesel de urgență.

Centrala, care a încetat să furnizeze energie electrică rețelei ucrainene în septembrie 2022, a fost zguduită de bombardamente repetate și atacuri cu drone de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Deși cele șase reactoare ale sale au fost închise, încă mai are nevoie de energie pentru a opera sistemele de răcire și alte caracteristici de siguranță.

Centrala nucleară Zaporojie „a pierdut conexiunea la ambele linii electrice externe", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, adăugând că aceasta este a opta oară de la începutul războiului când centrala, cea mai mare din Europa, a suferit o pană completă de curent în afara amplasamentului.

Potrivit echipei AIEA, conexiunea la singura sa linie electrică de rezervă de 330 kilovolți a fost întreruptă în jurul orei locale 22:26 pe 1 decembrie din cauza „unei defecțiuni externe a rețelei", a spus Grossi. Aceasta a fost urmată aproximativ cinci ore mai târziu de pierderea singurei linii de 750 kilovolți a centralei – principalul său furnizor de energie electrică externă.

Cauza pare să fie în rețeaua exterioară, departe de uzină, a spus Grossi.

„Cea mai recentă pană externă de curent este încă un memento despre situația precară a siguranței și securității nucleare de la centrală, care poate fi afectată de evenimente departe de situl în sine", a spus Grossi.

Situația siguranței centralei a fost o sursă de îngrijorare de când a fost capturată de forțele ruse anul trecut, iar cele două părți s-au acuzat reciproc de compromiterea siguranței acesteia.

Energoatom, operatorul ucrainean de energie nucleară, a spus în declarația sa că, din cauza întreruperii, centrala a trecut la 20 de generatoare diesel.

AIEA a declarat că aceste generatoare au început automat să funcționeze, iar personalul de la centrală, care include o echipă de experți AIEA, a redus apoi numărul în funcțiune la opt, ceea ce este suficient pentru a se asigura că reactoarele centralei au suficientă energie pentru răcire.

Linia electrică afectată de 750 kilovolți a fost reconectată la scurt timp după ora locală 8 dimineața pe 1 decembrie, iar cele opt generatoare diesel au fost oprite treptat.

Energoatom a declarat că centrala a fost „în pragul unui accident nuclear și de radiații" înainte ca alimentarea cu energie electrică în afara amplasamentului să fie restabilită.

„Situația a fost de fapt salvată de acțiunile prompte ale specialiștilor ucraineni care au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei din rețeaua electrică ucraineană", a spus acesta.

XS
SM
MD
LG