Linkuri accesibilitate

Conflict ne-dimplomatic la Praga: Rusia dă în chirie apartamentele diplomaților


Conflict ne-dimplomatic la Praga: Rusia dă în chirie apartamentele diplomaților
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00

O agenție rusă de stat (care se ocupă de gestionarea proprietăților din străinătate ale Rusiei) dă în chirie, contra bani gheaţă, mai bine de 150 de apartamente din Praga, care aparțin, de facto, statului ceh și sunt destinate diplomaților ruși.

Sunt rezultatele unei investigații făcute de jurnaliștii cehi de la Deník N. Potrivit acestora, este vorba de patru clădiri situate în cartiere de prestigiu din Praga, care aparțin Republicii Cehe, dar sunt date în folosință Federației Ruse, pe durată nedeterminată, în baza unor tratate încheiate între Uniunea Sovietică și Republica Socialistă Cehoslovacă înainte de revoluția de catifea. Imobilele sunt însă date în chirie unor terțe persoane, ba chiar în unele din ele își au sediul oficial mai multe companii ce aparțin unor cetățeni străini, din Rusia și din fostul spațiu URSS. Din punct de vedere al legislației cehe, acest fapt este ilegal, scriu ziariștii cehi.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus a catalogat informațiile drept insinuări, afirmând că statutul celor patru clădiri face „subiectul unor discuții la nivel de experți între Cehia și Rusia”, și i-a invitat pe jurnaliști să „studieze problema imobilelor cehe în Rusia”.
XS
SM
MD
LG