Linkuri accesibilitate

Conflictul israelo-palestinian amplifică tensiunile în partidul democrat american


Israel: o rachetă din apărarea aeriană israeliană, lansată pentru a distruge o rachetă palestiniană, Ashdod, 17 mai 2021
Israel: o rachetă din apărarea aeriană israeliană, lansată pentru a distruge o rachetă palestiniană, Ashdod, 17 mai 2021

Pentru prima dată de la declanșarea celui mai recent conflict israeliano-palestinian, președintele Biden s-a pronunțat pentru încetarea focului între Israel și milițiile Hamas.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

Această luare de poziție a urmat declarațiilor premierului israelian Benjamin Netanyahu, care spusese că încetarea focului nu este avută în vedere, intenția fiind degradarea capacității de luptă Hamas, pentru ca atacuri împotriva Israelului să nu se mai producă curând.

O oficialitate israeliană a spus că administrația Biden nu a stabilit un termen pentru încetarea focului, comunicând doar că se apropie de sfârșitul capacității de a bloca presiunea internațională în legătură cu acțiunile Israelului în Gaza.

Pînă acum, Statele Unite au blocat cel puțin trei încercări în Consiliul de Securitate ONU de a se redacta o rezoluție cu privire la situația din Gaza. Netanyahu i-a mulțumit președintelui american pentru sprijinul său, spunându-i însă că dorește să îndeplinească obiectivele misiunii din Gaza.

Au fost discutate și rolul Egiptului și altor țări în încercarea de a găsi o soluție. Secretarul de stat Blinken s-a întreținut și el cu omologi din Israel, Iordania, Emiratele Arabe Unite și Uniunea Europeană.

În Congres nu au apărut inițiative legislative în legătură cu conflictul israeliano-palestinian, așa cum se întâmplă de obicei. Un gest neașteptat de israelieni a venit sâmbătă de la senatorul Bob Menendez – un aliat al Israelului, care conduce Comisia pentru Relații Externe si care a criticat acțiunile, care au dus la uciderea de civili în Gaza și atacurile împotriva unor clădiri care adăposteau agenții de presă.

În plus un grup de deputați evrei i-a scris președintelui Biden aratând că „palestinienii trebuie să știe că poporul american pune preț pe viețile lor la fel ca și pe viețile israelienilor”. Democrați de la stânga ai partidului au criticat ajutorul american pentru Israel și acțiunile israeliene, ilustrând discrepanțele din partid, dintre membrii mai tineri și de stânga și conducere.

O rezoluție pro-Israel nu a fost redactată pentru că stânga Partidului Democrat s-ar fi opus. La republicani, liderul minorității, Kevin McCarthy a spus: „Nu există vreo echivalență morală între Israel si Hamas”.

XS
SM
MD
LG