Linkuri accesibilitate

Un Congres al superlativelor


Cea de-a 36-a ediţie a Congresului Evanghelic din Germania, cu invitaţi din Europa de Est, la care invitatul de onoare este fostul preşedinte american, Barack Obama.

În Germania are loc o dată la doi ani o reuniune a bisericilor protestante – care avea ca punct culminant astăzi, în prima zi, un discurs al cancelarului Angela Merkel. Mâine, joi, oaspetele cel mai de vază va fi Barack Obama, care va discuta, împreună cu șefa guvernului german, despre democrație participativă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
Link direct

Între 24 si 28 mai are loc la Berlin şi Wittenberg cea de-a 36-a ediţie a Congresului Evanghelic din Germania, cu invitaţi din Europa de Est. Fără îndoială, această ediție a Congresului Evanghelic din Germania (Kirchentag) este un congres al superlativelor. Sînt aşteptaţi peste 200.000 de participanţi la cele 2.500 de conferinţe, dezbateri, spectacole, ceremonii religioase sau concerte care vor avea loc în locaţiile principale, Berlin şi Wittenberg, cît şi în alte nouă oraşe.

Logoul Congresului evanghelic
Logoul Congresului evanghelic

Biserica Evanghelică din Germania sărbătoreşte anul aceste 500 de ani de la reforma, iniţiată de Martin Luther (1483-1546). Acest eveniment istoric i-a determinat pe cei care au întocmit programul mega-evenimentului să organizeze finalul congresului la Wittenberg, în faţa bisericii pe uşa căreie, precum se crede, şi-ar fi expus Luther cele 95 de teze care stau la baza reformei.

Coperta programului Congresului
Coperta programului Congresului

Şi costurile – 23 milioane de euro – depăşesc cu mult sumele investite în ediţiile precedente. Pentru prima dată în istoria congresului, publicul va fi supus unui control strict, inclusiv atunci cînd participă la slujbe, ceremonii ecumenice sau vercernii (la care va fi prezent şi preotul ortodox român, Radu Constantin Miron).

Oaspetele de onoare al Congresului este ex-preşedintele american, Barack Obama, care va discuta cu Angela Merkel despre probleme legate de transpunerea democraţiei în viaţa politică actuală. Teme similare vor aborda şi ceilalţi invitaţi, inclusiv cei din ţările est-europene: Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România (preoteasa evanghelică Elfriede Dörr, din Sibiu, sau reprezentanţii centrului reformat, din Braşov), Lituania, Estonia, Letonia, Rusia şi Ucraina. În acest context sînt aşteptate discuţii şi controverse legate de problematica social-politică, abordată în răsărit dintr-o perspectivă, deseori, ultraconservatoare. Este vorba de chestiunea „iliberalismului”, de cea a homosexualităţii sau cea a traficului de persoane.

Cearta legată de retragerea invitaţiilor pentru reprezentanţii partidului naţional-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD) a umbrit pregătirile acestui congres. Deoarece Congresul se consideră drept un instrument de apărare a principiilor spiritului democratic împotriva celui autoritar-populist şi rasist, organizatorii au luat o decizie sibilinică. Acei reprezentanţi ai AfD-ului care în trecut s-au exprimat rasist nu vor fi invitaţi la discuţii sau conferinţe. La întrebarea unui reporter (de la Deutschlandfunk) adresată prreşedintei Congresului, Christina Aus der Au, dacă Martin Luther, cunoscut pentru ieşirile sale antisemite, ar fi fost invitat, ea a răspuns, bîlbîindu-se uşor: „Mda..., adversitatea faţă de evrei l-ar descalifica tare. Da.”

XS
SM
MD
LG