Linkuri accesibilitate

Congresul SUA decide dacă va folosi activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina


Senatorul american Jim Risch este un susținător al proiectului de lege (foto arhivă)
Senatorul american Jim Risch este un susținător al proiectului de lege (foto arhivă)

Legislația care ar oferi asistență suplimentară Ucrainei prin accesarea activelor rusești înghețate în Statele Unite a fost reintrodusă în Senatul și Camera Reprezentanților SUA.

Legea pentru reconstruirea prosperității economice și a oportunităților pentru ucraineni a fost introdusă pe 15 iunie în ambele camere ale Congresului. Documentul ar da președintelui SUA autoritatea de a confisca bunurile rusești înghețate în Statele Unite și de a le transfera pentru a ajuta Ucraina.

Senatorul Jim Risch (Republican-Idaho), clasat republican în Comisia de Relații Externe a Senatului, este un susținător al proiectului de lege introdus inițial anul trecut în Senat, dar fără a reușit să obțină sprijinul democraților.

Proiectul de lege are acum sprijinul senatorului Sheldon Whitehouse (Democrat-Rhode Island), care susține proiectul în Senat. „La peste un an de la războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, peste 300 de miliarde de dolari în active suverane ale Rusiei sunt înghețate la nivel global”, a spus Risch. „Având în vedere brutalitatea Rusiei și crimele de război continue împotriva poporului ucrainean, este corect ca fondurile guvernamentale ruse din Statele Unite să fie confiscate și reutilizate pentru a ajuta Ucraina să-și reconstruiască țara.”

Whitehouse afirmă în comunicatul de presă că reconstrucția economică a Ucrainei după război va costa sute de miliarde de dolari. „Este logic ca regimul rus al lui Putin să plătească această factură”, a spus el. Proiectul de lege are, de asemenea, sprijin bipartizan în Cameră, unde susținătorii lui sunt reprezentantul Michael McCaul (Republican-Texas), președinte ale Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei, și reprezentantul Marcy Kaptur (Democrat-Ohio), copreședinte al organizației pentru susținerea Ucrainei. Proiectul de lege este „esențial pentru asigurarea dreptății pentru Ucraina”, a spus McCaul, adăugând că legislația le semnalează și altor adversari că, dacă doresc să continue să își comercializeze bunurile pe piețele internaționale, și anume în dolari, euro și yeni, nu pot lansa o agresiune neprovocată.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulțumit congresmenilor pentru reintroducerea proiectului de lege. Când liderii Rusiei și toți rușii a căror colaborare cu Kremlinul a creat premizele agresiunii ruse își vor pierde banii, „va fi atins un obiectiv foarte important. Vor simți ce înseamnă să pierzi”, a spus Zelenski în discursul său de seară din 15 iunie.

Bunurile rusești înghețate ar trebui folosite în beneficiul oamenilor care au suferit de pe urma agresiunii Rusiei și în beneficiul statului și poporului ucrainean, a adăugat el.

XS
SM
MD
LG