Linkuri accesibilitate

Consiliul Europei suspendă Rusia din organizație


Generic -- Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE) logo
Generic -- Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE) logo

La Consiliul Europei de la Strasbourg a avut loc vineri reuniunea de urgență a conducerii Adunării Parlamentare și Comitetului de Miniștri. Potrivit președintetui APCE, Tiny Kox (Partidul Socialist, Olanda) organizația a luat decizia să activeze articolul 8 din Statutul Consiliului Europei.

Consiliul Europei suspendă Rusia din organizație
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct

Potrivit acestuia, „orice membru al Consiliului Europei care a încălcat grav articolul 3 poate fi suspendat din drepturile sale de reprezentare și i se poate solicita să se retragă în temeiul articolului 7. Dacă acest stat membru nu respectă această solicitare, comitetul poate decide unilateral încetarea calității de membru al Consiliului Europei.”

Decizia adoptată vineri înseamnă că Federația Rusă rămâne membru al Consiliului Europei și parte la convențiile relevante ale Consiliului Europei, inclusiv Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Judecătorul ales la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce privește Federația Rusă rămâne și el membru al Curții, iar cererile introduse împotriva Federației Ruse vor continua să fie examinate și decise de Curte.

Ieri, la finalul unei ședințe extraordinare care a reunit reprezentanții celor 47 de state membre ale Consiliului Europei, Comitetul de Miniștri „a condamnat în cei mai fermi termeni atacul armat al Federației Ruse asupra Ucrainei, cu încălcarea dreptului internațional” și a decis să examineze fără întârziere și în strânsă coordonare cu Adunarea Parlamentară și Secretarul General, măsurile care trebuie luate ca răspuns la încălcarea gravă de către Federația Rusă a obligațiilor sale statutare ca stat membru al Consiliului Europei.”

De asemenea, Comitetul de Miniștri „a condamnat recunoașterea de către Federația Rusă a regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk ca entități independente și și-a reiterat angajamentul neclintit față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”.

Tiny Kox
Tiny Kox

Îndemnăm Federația Rusă să înceteze imediat și necondiționat operațiunile militare în Ucraina”, a spus astăzi într-o conferință de presă președintele APCE. „Am păstrat un moment de reculegere pentru cei care deja au murit in acest război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată și care trebuie să se sfârșească imediat. Trebuie să acționăm direct și decisiv”, a spus Kox

Fost lider al Grupului comunist din APCE, actualul președinte, un promotor al ideii de dialog cu Rusia și considerat de unii pro-rus, a declarat astăzi că „în acest moment Rusia acționează greșit căci invadeaza teritoriul unui stat membru”.

„La mijlocul lunii martie vom organiza o sesiune extraordinară a APCE în care să dezbatem această situație. Rusia nu va putea participa la acestă ședință”, a mai arătat Kox . El și-au exprimat sprijinul față de Ucraina și solidaritatea cu poporul acesteia făcând apel la statele membre ale CoE să dea dovadă de solidaritate și să accepte refugiații ucrainieni. „Suntem conștienți și toate statele membre sunt conștiente că vor fi consecințe umanitare ale acestui război. Oamenii vor pleca și vor căuta un loc sigur în altă țară. Vom discuta asta in sesiunea extraordinară din martie. Sper ca statele membre ale COE vor arăta solidaritate și le vor acorda ajutor și refugiu acestor oameni.”

XS
SM
MD
LG