Linkuri accesibilitate

Nikki Haley: „Regimul nord-corean a făcut o opțiune în favoarea războiului. A optat să nu-i pese de lumea civilizată...”


Ambasadoarea americană Nikki Haley vorbind în ședința Consiliului de Securitate ONU
Ambasadoarea americană Nikki Haley vorbind în ședința Consiliului de Securitate ONU

Statele Unite și Consiliul de Securitate ONU avertizează Coreea de Nord după testarea ultimei rachete intercontinentale.

Membrii Consiliului de Securitate ONU au condamnat Corea de Nord pentru lansarea cu succes a unei rachete de lupta balistice inter-continentale. Care sint consecintele acestei pronuntari O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a spus ca actiunile regimului de la Fenian au apropiat lumea de un razboi. „Nu ne-am dorit niciodata un razboi cu Corea de Nord si nu ne dorim nici acum” – a spus Haley, continuind „Daca razboiul incepe, asta se va datora actiunilor continue de agresiune ale regimului de la Fenian”. Ambasadoarea a mai adaugat ca daca asa ceva se intimpla, regimul va fi distrus.

Dupa reuniunea de urgenta a Consiliului de Securitate, reprezentanta americana a solicitat intilniri cu omologii sai din Corea de Sud si Japonia.

„Ieri, regimul nord-corean a facut o optiune in favoarea razboiului. A optat sa nu-i pese de lumea civilizata. A optat sa puna la incercare rabdarea lumii fata de comportamentul lui necugetat” – a mai spus Nikki Haley. Ea a adaugat ca sanctiunile internationale sint eficace, dar ca nord-coreenii isi continua marsul catre obtinerea unui arsenal nuclear functional.

Ambasadoarea este de parere ca sta in puterea comunitatii internationale sa puna in revers cursul periculos al Fenianului, cerind tarilor lumii sa rupa relatiile cu Corea de Nord. „Trebuie intrerupte relatiile comerciale, prin stoparea tuturor importurilor si exporturilor si expulzarea lucratorilor nord-coreeni” - a spus Haley.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00
Link direct

Presedintele Consiliului de Securitate, italianul Sebastiano Cardi, a condamnat si el in termeni duri actiunile nord-coreene. Regimul de la Fenian sustine ca ar fi testat cu succes un nou tip de racheta balistica, inter-continentala care poate atinge teritoriul continental al Americii. Lansarea a fost facuta in ciuda avertismentelor repetate ale presedintelui Trump, care dupa incident a declarat ziaristilor ca Statele Unite vor „rezolva situatia”. El a mentionat ca vor fi impuse noi sanctiuni.

La ONU ambasadoarea Haley a spus ca presedintele Trump l-a sunat pe omologul sau chinez Xi Jinping spunindu-i ca a venit vremea ca tara sa sa opreasca livrarile de petrol catre Corea de Nord. Haley a sugerat ca Fenianul sa nu mai aiba drept de vot la ONU.

XS
SM
MD
LG