Toate grădiniţele din R. Moldova ar putea activa după un program unic, de zece ore şi nu de 12 cum este în prezent în majoritatea instituţiilor preşcolare. Cel puţin aşa propune Ministerul educaţiei care susţine că astfel copii vor petrece mai mult timp cu părinţii şi că va fi asigurată o echitate socială pentru toţi copiii. Iniţiativa abia urmează a fi consultată public, dar deja este criticată. Scurtarea eventuală a orelor de funcționare a grădinițelor va reduce reduce dorinţa forței de muncă de a lucra în sectorul privat, în consecinţă vor scădea veniturile familiilor și cele ale bugetului de stat, arată o analiză a Centrul analitic Expert Grup, semnată de experta Constanţa Popescu.
Europa Liberă: De ce credeți că se dorește, la nivelul Ministerul Educaţiei, reducerea orelor de funcționare a grădinițelor?
Constanţa Popescu: „Din nota informativă a Ministerului Educaţiei putem să deducem că aceste propuneri sunt potrivite pentru a face economii în finanţele publice. În acelaşi timp, nu s-a ţinut cont de faptul că angajaţii din sectorul privat termină mai târziu ziua de muncă şi din contribuţiile angajaţilor din sectorul privat se formează același buget de stat din care ulterior se formează salariile din sectorul educaţiei, salariile funcționarilor ministerelor. Sectorul privat şi angajaţii săi trebuie în mod cert luaţi în considerare la orice studiu.”
Europa Liberă: Ştiţi cumva dacă au fost consultați până acum părinţii, patronatele, experţii la acest subiect?
Constanţa Popescu: „Până acum nu au fost făcute audieri publice. Ministerul Educaţiei nu a făcut consultări suficiente nici interne, nici externe. Pe intern aş recomanda să comunice mai mult cu Ministerul Economiei, cu Ministerul Protecţiei Sociale, care ar putea avea complet alte opinii, să discute cu cabinetul prim-ministrului, cu Consiliul economic, cu asociaţii de business, cu companiile străine, dacă vorbim deja pe plan extern, cu asociaţiile profesionale ale investitorilor privaţi, cu patronatele şi cu sindicatele care în mod cert vor fi contra acestor măsuri de reducere potenţială a orelor de funcţionare a grădiniţelor.”
Europa Liberă: Dvs. aveţi o opinie critică faţă de această iniţiativă. Unul din argumente e că părinţii nu vor reuşi să-și ia odraslele după terminarea orelor de muncă. Spuneţi că ar fi o reformă cumva dezavantajoasă pentru părinţi. Dar poate e în interesul personalului grădinițelor care va avea un orar mai scurt?
Constanţa Popescu: „În mod cert se încearcă să fie oferite propuneri
Nimic nu poate înlocui o mărire semnificativă de salarii...
de ore posibil mai comode pentru angajaţii din grădiniţe. În acelaşi timp, nimic nu poate înlocui o mărire semnificativă de salarii. Cred că ceea ce îşi doresc şi merită educatorii şi toţi anagajaţii din grădiniţe este să primească o mărire suplimentară şi semnificativă de salariu. Asta este cea mai importantă măsură.”
Europa Liberă: Spuneaţi că această iniţitivă ar putea afecta încasările în bugetul de stat. Cum anume vor fi ratate veniturile publice?
Constanţa Popescu: „Vedem peste tot anunţuri de angajare. În orice magazin, fabrică, online sunt foarte multe locuri vacante. O mare parte dintre părinţii cu copii, posibil mai mult mamele cu copii vor trebui să refuze oportunităţi de angajare complet şi aceste funcţii, poziţii vor rămâne vacante, neocupate. Vom avea o rată redusă de angajare a forţei de muncă active. La fel, unii angajaţi ar trebui să lucreze după un program redus de ore, ceea ce înseamnă un salariu redus şi impozite mai puţine achitate la stat în cazul în care nu are loc angajarea sau angajarea este cu program redus de ore.”
Europa Liberă: Ministerul Educaţiei propune instituirea unor grupe de serviciu pentru copiii ai căror părinţi nu vor reuşi să-i ia la timp. Dvs. spuneţi în studiu că această propunere este o utopie administrativă? De ce consideraţi aşa?
Constanţa Popescu: „În mod cert un asemenea serviciu nu are cum să fie funcţional în special pentru copiii de la 2-3 ani până la 5-6 ani. Pentru un copil de vârstă mică este foarte stresant să fie mutat la sfârşitul zilei de lucru într-o altă grupă cu un educator nou sau puţin cunoscut, sau necunoscut, cu copii pe care nu-i cunoaşte. Logistica este complicată, să fie mutate toate obiectele sale, închiderea clasei de bază în care putea să uite fularul sau căciula. Deci nu va funcţiona administrativ acest lucru şi nu va fi pentru binele copilului această mutare în altă clasă.”
Europa Liberă: Nu toate grădinițele au în prezent un program de 12 ore. Dvs. propuneţi extinderea numărului de grădinițe care au un asemenea program, cel puţin în orașul Chișinău și alte localități economic active. Cât de posibil este din punct de vedere economic, financiar acest lucru?
Constanţa Popescu: „Studiul într-adevăr recomandă să fie analizată separat situaţia din regiunile rurale şi din cele urbane. În municipiul Chişinău şi în oraşe distanţele parcurse de acasă până la serviciu şi seara de la serviciu până acasă sunt destul de mari, liber ocupă 45 de minute în medie. Iar grădiniţa se află lângă casă conform vizei de reşedinţă, pe când frecvent oamenii lucrează într-un alt sector. Necesităţile oraşelor sunt altele şi în Chişinău în special recomand extinderea gradual a numărului de grădiniţe care funcţionează 12 ore.
Chiar dacă aparent extinderea numărului de grădiniţe înseamnă posibil mici cheltuieli suplimentare, totuşi acestea vor permite mai multor părinţi cu copii mici să revină la locul de muncă plătind impozite în bugetul de stat astfel vom vedea şi o dezvoltare economică mai puternică şi bugetul de stat ar putea avea chiar de câştigat având mai mulţi bani decât dacă nu organizează aceste servicii pentru familiile cu copii. Grădiniţa este până la urmă un serviciu, nu doar pentru copil aparte ci pentru întreaga familie.”
Europa Liberă: Pe de altă parte, Ministerul Educaţiei spune că vrea să introducă acest program unic pentru toate grădinițele tocmai pentru a asigura un fel de echitate în învăţământul preşcolar.
Constanţa Popescu: „Iarăşi dacă vorbim despre municipiul Chișinău situația este diferită. Un orar unic nu va fi funcțional. La moment deja avem ambuteiaje semnificative. Iar dacă toate grădinițele vor lucra
Familiile sunt diferite, copiii sunt diferiţi, orele de muncă în diferite sectoare, în diferite companii la fel sunt diferite...
absolut identic vom avea ambuteiaje şi mai mari. Oricât de mult ne-am dori să fie totul la fel pentru toţi, familiile sunt diferite, copiii sunt diferiţi, orele de muncă în diferite sectoare, în diferite companii la fel sunt diferite. Este important ca Ministerul Educaţiei să nu se gândească doar la familiile cu venituri medii şi mari care poate îşi pot permite şi o grădiniţă de jumătate de zi pentru că au mai mult suport din partea familiei sau pot angaja suport.
Trebuie să ne gândim la toate tipurile de familii. Există familii cu venituri mici, există familii care lucrează foarte departe de locul casei, există familii cu trei sau patru copii, cu copii cu necesităţi speciale, avem familii monoparentale, cu un singur părinte. Diversitatea aceasta de familii înseamnă că trebuie să oferim un spectru mai larg şi diferite servicii de grădiniţă.”
Europa Liberă: Acum se pare că Ministerul Educaţiei a pus mai mare accent pe părinţi care sunt angajaţi în sectorul bugetar, decât în cel privat, nu?
Constanţa Popescu: „Propunerea de fapt contravine intereselor angajaţilor din sectorul privat pentru orele de seară, dar la fel nu este funcţională şi în orele de dimineaţă pentru cei din sectorul public. Dacă lucrezi în sectorul centru ai nevoie să laşi copilul în sectorul tău la ora 7.15 ca să fii la ora 8 la serviciu, ceea ce nu ar fi posibil în cadrul orelor examinate ca opţiune unică. Deci nu este o măsură bună pentru nici un angajat, nici pentru cei din sectorul privat, nici pentru cei din sectorul public.”
Europa Liberă: Spuneaţi că această iniţiativă, dacă va fi aprobată, va diminua şi mai mult natalitatea şi asta în condiţiile în care anul trecut Moldova a înregistrat cea mai joasă rată a natalității din ultimii 25 de ani. Explicaţi-ne mai clar ce legătură e între natalitate şi această inovaţie propusă de Minister?
Constanţa Popescu: „Într-adevăr avem un nivel de natalitate extrem de jos, în continuă reducere. Pentru o familie este foarte important să aibă servicii de susţinere bune ca să poată reveni la serviciu. Pentru
Studiile internaţionale arată că existenţa serviciilor de grădiniţă, serviciilor de program prelungit la şcolă în clasele primare sunt extrem de importante ca o familie să poată continua să lucreze...
ca o familie să se decidă în special la al doilea, al treilea copil este extrem de important să aibă foarte mult suport la această vârstă de copii preşcolari. În prezent în R. Moldova sunt foarte multe familii care au un singur copil sau nici un copil. Studiile internaţionale arată că existenţa serviciilor de grădiniţă, serviciilor de program prelungit la şcolă în clasele primare sunt extrem de importante ca o familie să poată continua să lucreze şi astfel să-şi întreţină, să-şi hrănească copiii.”
Europa Liberă: Şi Ministerul Educaţiei a făcut referinţă la nişte studii internaționale care ar arăta că în alte state programul optim de aflare a copiilor mici în mediul instituțional, adică în grădinițe, creşe, nu e mai mare de zece ore pe zi. Aţi analizat cumva care e situaţia în alte state europene?
Constanţa Popescu: „Este o temă foarte bună. Eu am un alt studiu în care compar situaţia din R. Moldova cu alte ţări din UE. Atunci când vorbim despre protecţia copilului este important să comparăm nu fiecare măsură aparte, de exemplu, grădiniţa de aici cu grădiniţa din altă parte, ci toate măsurile la pachet. Se măsoară pachetul de servicii şi suport financiar oferit unei familii cu copii într-o ţară faţă de cele din alţă ţară. Este nevoie de o abordare interdisciplinară. Vorbim despre alocaţii, scutiri de impozite, concediul de maternitate, serviciile de creşă, orele flexibile de lucru.
Eu am descoperit că în alte state europene pachetul total oferit familiilor cu copii este semnificativ mai mare decât în R. Moldova. În mai multe ţări există alocaţii lunare cash nu doar până la 2 sau 3 ani ca la noi, ci până la 18 sau la 23 de ani dacă copilul merge la Universitate. Există scutiri de impozite mult mai semnificative. La noi toate aceste măsuri sunt simbolice sau lipsesc cu desăvârșire. În contextul R. Moldova unica şansă pentru o familie să se descurce este să poată să muncească. Anume din acest motiv este fundamental ca grădinița să ofere ore suficiente de funcţionare pentru ca majoritatea părinților să se poată încadra în câmpul muncii.”
Europa Liberă: Aţi avut o opinie critică faţă de o altă iniţiativă a guvernului, cea cu introducerea în şcoli a uniformelor. Aproape 70 la sută din recomandările Dvs. par să fi fost luate în considerare. Vă aşteptaţi că la fel se va întâmpla şi cu propunerile legate de funcţionarea grădiniţelor?
Constanţa Popescu: „Într-adevăr, în cazul subiectului cu uniformele Ministerul Educaţiei a fost constructiv şi a examinat propuneri diferite. Cred că cel mai important este că s-a regăsit şi autonomia şcolară în conceptul preliminar. La fel, Ministerul a atenţionat cadrele din şcoli să nu preseze sau să nu streseze copiii şi părinţii care nu s-au conformat la modul ideal, adică a introdus anumite limite şi cred că au fost făcuţi paşi pozitivi pe acest subiect. Mi-aş dori foarte mult ca şi în acest caz să considere nota informativă pe care am făcut-o publică la acest subiect şi să considere interesele angajaţilor din diferite domenii. Până la urmă, dacă părinţii pot să muncească, pot să aibă grijă de copii şi este bine pentru întreaga familie.”