Linkuri accesibilitate

Construcția de autostrăzi și corupția în Bulgaria


Autostrada Struma din Bulgaria

Curtea Europenă de Conturi va verifica modul în care au fost cheltuite fondurile europene în construcția de drumuri și autostrăzi.

Curtea Europenă de Conturi va verifica modul în care au fost cheltuite fondurile europene în construcția de drumuri și autostrăzi în Bulgaria. O cerere identică a formulat mai de mult Partidul socialist care afirmă că aceste fonduri au fost fraudate prin încălcarea tehnologiei și folosirea unor materiale mai ieftine decât cele decontate.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:41 0:00
Link direct

În perioada 2007-2020, Uniunea Europeană a alocat 82 de miliarde euro pentru construcția de drumuri în statele-membre. O mare parte din bani a fost destinată țărilor central și est-europene. Curtea Europenă de Conturi va verifica numai proiecte realizate în Bulgaria, Republica Cehă, Polonia și Spania. Rezultatele vor fi anunțate la începutul anului viitor.

În afară de verificarea modului cum au fost absorbite fondurile, o atenție specială va fi acordată calității și respectării termenelor de punere în funcțiune a noilor drumuri și tronsoane de autostradă. Curtea Europeană de Conturi va căuta răspusul la întrebarea în ce măsură fondurile europene contribuie la modernizarea coridoarelor de transport.

Rezultatele parțiale arată că țările din Europa Centrală și de Est încă nu au legături bune între ele și cu Europa de Vest.

După cum a declarat ministrul adjunct al transporturilor Nikolai Nankov, în Bulgaria vor fi verificate tronsoane ale autostrăzilor „Tracia” (Sofia-Burgas), „Marița” (Sofia-frontiera cu Turcia) și „Struma” (Sofia-Salonic). El a ținut să sublinieze că verificarea nu este o reacție la semnale pentru eventuala fraudare, ci una de rutină.

În urmă cu o lună primul ministru Borisov a inaugurat construcția unui lot de 134 km din autostrada Sofia-Varna (424 km). La toamna vor fi predate un alt lot 10 km iar peste un an alte 16 km din această autostradă. Continuă construcția ultimelor segmente din autostrada „Struma” – Sofia-Salonic.

Partidul socialist a avertizat că după scandalurile apartamentelor de lux ieftine și falselor case de oaspeți ale guvernanților va veni într-un mod inevitabil scandalul fraudării fondurilor destinate construcției de autostrăzi. Socialiștii afirmă că o parte din bani au ajuns în conturi private prin încălcarea tehnologiei și folosirea unor materiale mai ieftine decât cele decontate. În ultimele șase luni ei au cerut de trei ori verificarea, de către un laborator european independent, a calității noilor tronsoane în 46 de locuri. Din diferite motive Agenția de stat pentru infrastructură rutieră și-a tot amânat decizia pentru luarea de probe.

„În curând vom afla de ce apartamentele de lux ale puterii sunt ieftine, iar noile drumuri, scumpe și de proastă calitate”, a spus vicepreședintele PSB, Gheorghi Svilenski.

Previous Next

XS
SM
MD
LG