Linkuri accesibilitate

„Construim punți, depășim bariere”, un proiect finanțat de UE în R.Moldova


Rîul Nistru
Rîul Nistru

Curs de instruire în domeniul antreprenoriatului social pentru societatea civilă de pe ambele maluri ale Nistrului.

Proiectul Uniunii Europene „Construim punți, depășim bariere – construind poduri între societatea civilă și comunitățile de pe două maluri ale Nistrului” a reunit săptămâna trecută 20 de reprezentanți din societatea civilă de pe cele două maluri. Aceștia au fost instruiți în domeniul antreprenoriatului social și, pe lângă partea teoretică, au mers în vizită pentru a prelua din experiență la întreprinderea socială Floare de Cireș din Ialoveni.

În cadrul proiectului, două organizații din stânga Nistrului au primit deja granturi în valoare de 8-10.000 de euro din partea Uniunii Europene pentru a pune pe picioare câte o afacere socială. Una dintre aceste organizații este Stels-Terra, de la Tiraspol, care a deschis un magazin de haine pentru copii, unul în care oamenii au posibilitatea să aducă pentru vânzare hainele în stare bună de care nu mai au nevoie, iar cumpărătorii se bucură de prețuri atractive. Evgheni Stadnik, coordonatorul acestui proiect:

„Noi nu ne gândim doar la noi, să facem vânzări, ci le oferim oamenilor posibilitatea să câștige niște bani. Ei se bucură tare mult de asta. Noi am scris la intrarea în magazin că ne-am deschis în baza unui proiect al Uniunii Europene, realizat cu sprijinul Fundației Est-Europene. Acest lucru este indicat și în broșurile informaționale, și pe cărțile de vizită. Oamenii salută asta și se bucură de faptul că măcar ceva începe să se facă. Pentru că la noi s-a lucrat altfel până acum.”

Evgheni Stadnik
Evgheni Stadnik

Evgheni Stadnik spune că este foarte important că pe lângă grantul oferit proiectul Uniunii Europene vine și cu treninguri care îi învață pe proaspeții antreprenori cum să gestioneze corect o afacere socială:

„Pentru mine a fost foarte important să înțeleg cum să lucrăm mai departe. Bine, ne-am deschis, dar cum să lucrăm mai departe pentru ca afacerea să nu funcționeze doar ca un proiect și apoi să ne închidem, ci să lucreze mulți ani înainte?”

Cum comunică între ei reprezentanții celor două maluri ale Nistrulu. Evgheni Stadnik:

„Perfect! Foarte, foarte bine. Găsim limbă comună și chiar sunt experiențe pe care le preluăm unii de la alții ca să le putem aplica la noi acasă.”

Autorii proiectului folosesc din plin metodele moderne de promovare – au pagină de Facebook și Instagram și grupuri pe Viber, unde publică informații despre hăinuțele noi care ajung în magazinul lor. Evgheni Stadnik mai spune că dacă va avea succes, în perspectivă proiectul va fi extins și în alte orașe – la Bender, la Râbnița și Dnestrovsk.

O altă afacere socială este cea deschisă în satul Butor din raionul Grigoriopol – o brutărie socială, care pe lângă reducerile pentru persoanelor defavorizate, va oferi și prânzuri pentru o parte din bătrânii din sat. Afacerea a fost inițiată de Centrul de susținere și dezvoltare socială Femeia de succes. Iată ce spune directoarea-adjunctă a organizației, Sudaber Guseinova:

„În acest proiect am câștigat un grant pentru finanțarea unei mini-brutării sociale. Pentru noi este o primă experiență de acest fel și cred că va fi una reușită. Ne deschidem deja de luna viitoare. Scopul nostru va fi susținerea bătrânilor singuri, a familiilor cu mulți copii. În satul nostru foarte mulți tineri au plecat, acești oameni au mare nevoie de ajutor. În brutăria noastră lucrează femei care au mulți copii sau femei care nu stau foarte bine din punct de vedere financiar. În plus, o parte din venit va merge pentru prânzuri gratuite pentru bătrâni, vom aveam și reduceri bune pentru familiile cu mulți copii și pentru orfani.”

Europa Liberă: Ce cunoștințe noi ați obținut la aceste treninguri organizate în cadrul proiectului?

Sudaber Guseinova: „Antreprenoriatul social pentru noi este o experiență nouă. Iată de ce aceste treninguri ne permit să cunoaștem mai bine baza teoretică, experiența altor țări, plusurile și minusurile, lucrurile de care trebuie să ne ferim, cum să obținem o dezvoltare stabilă a întreprinderii, cum să ajungem să avem și profit, să nu falimentăm.

Pe parcursul realizării proiectului ne-am confruntat cu probleme foarte mari pe care nu le-am prevăzut și cheltuielile s-au dovedit a fi foarte mari, am fost chiar nevoiți să căutăm și investitori. Pentru Transnistria o întreprindere socială este o experiență nouă și este foarte complicat din punctul de vedere al legislației.”

Europa Liberă: Care vor fi beneficiarii afacerii sociale pe care o deschideți?

Sudaber Guseionova
Sudaber Guseionova

Sudaber Guseinova: „Avem deja primele produse de panificație ieșite din brutăria noastră, avem primele rezultate. 20 de pensionari vor primi prânzuri gratuite de câteva ori pe săptămână, le vom aduce acasă mâncarea. Avem și o listă de familii vulnerabile cu mulți copii, familii care sunt în grupul de risc, vor fi în jur de 15 familii care vor primi pâine de la noi. Plus că și cei din satele vecine vor beneficia, vom vinde și acolo produsele noastre de panificație.”

Europa Liberă: Cum este comunicarea cu colegii de pe malul drept al Nistrului în cadrul acestor treninguri organizate de UE?

Sudaber Guseinova: „Am participat la mai multe treninguri din cadrul acestui proiect și am comunicat cu mai mulți oameni de pe ambele maluri ale Nistrului. Proiectele au fost foarte interesante, am avut multe de învățat. Nu există niciun fel de conflicte. Foarte rar se întâmplă să întâlnim oameni nu foarte binevoitori. Totul depinde de scopurile pe care le urmărește fiecare. Eu îmi propun să învăț ceva nou, să preiau din experiență și să-mi obțin scopul. Dacă eu mi-aș propune scopuri politice, cred că m-aș ocupa de altceva, nu de ceea ce fac acum.

În cadrul comunicării din cadrul acestui proiect oamenii chiar scapă de unele mituri. Am întâlnit oameni care credeau că în Transnistria este înfricoșător, se întrebat cum se poate grece frontiera… Una din componentele proiectului prevede o vizită a participanților la întreprinderea noastră, vom face un schimb de experiență. Și unii cred că este un loc aproape mitologic în care e foarte înfricoșător să ajungi. Eu le explic că nu există niciun fel de probleme…

Eu cred că astfel de evenimente ajută să ne cunoaștem și să înțelegem că de fapt între oameni nu există niciun fel de confruntare. De obicei sunt pur și simplu niște stereotipuri și în comunicare personală înțelegi că omul de alături e la fel ca și tine.”

Rodica Guțu, fondatoarea organizației Adăpost și alinare din Ungheni, spune că a reușit să stabilească noi contacte cu colegii din regiunea transnistreană și planifică proiecte comune pe viitor.

Rodica Guțu: „Tare mă bucur, pentru că acum vreo 12 ani colegii din regiunea transnistreană erau mai puțin activi, nu-i vedeam la evenimente de felul acesta. Acum sunt foarte mulți și sunt foarte activi și deschiși și mă bucur că fac lucruri bune, chiar putem să învățăm câte ceva de la ei. Chiar acum m-ați surprins că făceam schimb de contacte și discutam idei de colaborare. Noi suntem aproape, am trăit practic toți împreună. Politica a fost cum a fost, dar noi oamenii suntem oameni.”

Europa Liberă: Ce lucruri noi ați desprins din treningul privind antreprenoriatul social?

Rodica Guțu
Rodica Guțu

Rodica Guțu: „A fost foarte binevenit acest seminar pentru că ne ajută ca să ne consolidăm, să ne punem creierii în mișcare și să creăm aceste întreprinderi sociale pentru a crea servicii noi care să ajute la deschiderea noilor locuri de muncă și chiar, de ce nu, pentru autofinanțarea organizațiilor – aceasta este o alternativă foarte bună, pentru că nu întotdeauna avem fonduri. Este foarte binevenit și cred că Uniunea Europeană ne va sprijini și mai departe. Mai ales dacă ne vom consolida cu prietenii din Transnistria vom putea rezolva probleme și mai multe.

La noi nici nu erau bariere. Barierele astea erau un stereotip la nivel de politică, dar noi întotdeauna am comunicat, mai ales vecinii care sunt. Mergem des în Transnistria și ei vin încoace.”

Europa Liberă: Dar unde sunt atunci aceste bariere, dacă între oameni nu sunt?

Rodica Guțu: „Barierele sunt la nivel administrativ, politic, economic…”

Previous Next

XS
SM
MD
LG