Linkuri accesibilitate

Contează dacă premierul Ludovic Orban fumează?


Premierul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban

În România fumatul este interzis prin lege în spațiile publice închise. Practic, în niciun birou, fie el privat sau care aparține statului nu se poate fuma, iar amenzile ajung până aproape de 1000 de euro.

Legea fumatului se încalcă însă adesea acolo unde patronii sunt la rândul lor fumători sau chiar în ministere sau alte clădiri ale guvernului, dacă cei care le conduc închid ochii.

Dacă premierul fumează sau nu, ar putea să nu conteze prea mult pentru români, dar dacă șeful guvernului încalcă o lege pentru a-și satisface viciul, s-ar putea să aibă importanță.

Prim-ministrul Ludovic Orban a achitat, prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, două amenzi în valoare cumulată de 3.000 de lei, la cuantumul maxim prevăzut de lege, pentru fumat şi nepurtarea măştii în spaţii închise, se precizează într-un comunicat al Guvernului.

Premierul Ludovic Orban și membri guvernului său - poza care a adus amenzi.
Premierul Ludovic Orban și membri guvernului său - poza care a adus amenzi.

Sancțiunea vine după ce pe Facebook a circulat o fotografie făcută într-un birou din Palatul Victoria cu Ludovic Orban şi mai mulţi oficiali care nu poartă măşti şi fumează în interior. Potrivit informaţiilor care au circulat în mediul online, întâlnirea ar fi avut loc de ziua premierului român.

În comunicat șeful guvernului de la București precizează că „regulile trebuie respectate în aceeași măsură de către orice cetățean, indiferent de poziţia pe care o ocupă, iar în cazul în care acestea sunt încălcate, trebuie aplicate sancțiunile stabilite de lege, fără a face distincție”.

Celălalt oficial amendat este ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, care apare în aceeași fotografie fără mască, dar cu mănuși și cu un trabuc în mâna stângă.

Televiziunile i-au filmat în trecut și pe foștii prim-miniștri PSD Sorin Grindeanu, apoi Mihai Tudose cu țigara aprinsă într-un birou din Parlament. Nici ei și nici fostul șef al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, aflat la închisoare pentru corupție, nu au fost amendați că au fumat în spații publice, deși fiecare dintre ei a dat explicații despre astfel de situații.

Când fostul președinte al SUA, Barack Obama a fost filmat la un summit G-7, pe balcon cu un pachet de țigări în mână, jurnaliștii se întrebau cât de dependent era șeful statului american de acest viciu și în ce măsură această dependență l-ar fi putut afecta. Obama explicase de mai multe ori că s-a lăsat de fumat și că doar ocazional este tentat.

În ce-l privește pe primul ministru român, explicațiile au fost doar despre încălcarea legii, nu despre vicii și dependența de ele, într-o țară în care peste 5 milioane de oameni sunt fumători.

XS
SM
MD
LG