Linkuri accesibilitate

Continuă controversele politice pe tema anchetării lui Donald Trump


Discursul de joi al președintelui Biden în care a prezentat pe Donald Trump și susținătorii săi drept primejdii la adresa democrației continuă să genereze dezbateri în America.

Continuă controversele politice pe tema anchetării lui Donald Trump
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00
Link direct

De curând fostul șef al executivului a cerut organizarea de noi alegeri, pretinzând că cele pe care le-a pierdut ar fi fost falsificate și a declarat că dacă va fi reales va amnistia pe cei care au participat la atacul împotriva Congresului, în ianuarie 2021. Biden a arătat joi că Trump și forțele MAGA, care îl susțin „reprezintă un extremism care amenință fundația republicii noastre”. Președintele a adăugat că ei vor să întoarcă țara înapoi către o Americă în care oamenii „nu au dreptul să aleagă, nu au dreptul la viață privată, nu au dreptul să folosească anti-concepționale, nu au dreptul să se căsătorească cu cei cu care doresc”.

Deputatul democrat, Jamie Raskin explică de ce crede că Trump și MAGA prezintă indicii ale unei mișcări fasciste. El spune că nu există mecanism constituțional în America care să permită repetarea alegerilor sau ca armata să preia procesul. „Peste 60 de tribunale au respins alegațiile de fraudă electorală și corupție” formulate de echipa lui Trump, amintește Raskin. El spune că indiciile unei mișcări de tip fascist sunt neacceptarea rezultatelor scrutinului pe care nu l-a câștigat, al doilea fiind violența politică.

Pe de altă parte, un aliat al lui Trump – senatorul republican, Lindsey Graham a avertizat din nou că dacă Trump va fi inculpat, atunci e posibil să izbucnească „revolte stradale”. El spune că, dacă o inculpare se referă doar la documente oficiale, aflate în posesia fostului șef al statului, acesta este un standard pe care susținătorii lui Trump nu-l vor accepta. Graham arată că, din perspectiva susținătorilor lui Trump, sistemul încearcă să-l anihileze pe acesta și dacă va fi inculpat pentru o cauză similară cu cea în care Hillary Clinton a ținut documente secrete pe serverul ei personal, atunci acesta va fi unul dintre cele mai „perturbatoare evenimente din America”.

După comentariile inițiale ale lui Graham, Biden a replicat că e nepermis ca un membru în Congres să sugereze că va fi vărsat sânge pe străzi, în timp ce editorialul din Washington Post caracterizează o astfel de retorică „de neiertat”.

XS
SM
MD
LG