Controlul comun la punctul de trecere Cuciurgan – Pervomaisk de la frontiera moldo-ucraineană a devenit complet funcțional începând de miercuri. Autoritățile Republicii Moldova spun că o anumită perioadă de timp agenții economici transnistreni care nu sunt înregistrați la Chişinău vor putea folosi acest punct vamal, însă le sugerează să-și facă totuși înregistrarea la Chişinău „dacă vor să se bucure în continuare de tot confortul care îl oferă acest punct comun de control”.
Din momentul lansării, pe 17 iulie 2017, controlul comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Pervomaisk-Cuciurgan a funcționat în regim provizoriu. Controlul comun deplin a devenit posibil după ce președintele ucrainean Petro Poroșenko a promulgat acum o săptămână legea privind ratificarea acordului bilateral în acest sens.
Administrația separatistă de la Tiraspol, susținută de Moscova, a criticat dur de la bun început instituirea acestui control mixt, comparându-l cu o nouă blocadă economică a regiunii transnistrene. Asta, în timp ce autoritățile de la Chişinău vorbeau despre beneficii pentru populație și agenți economici, beneficii care ar consta în reducerea birocrației și în mai puțin timp petrecut în vamă. Iar Kievul a declarat că astfel va fi mărită eficiența luptei cu criminalitatea și contrabanda, fiind sporită și securitatea regională.
Înregistrarea agenților economici transnistreni în Republica Moldova se face din 2006, după ce Chişinăul a retras Tiraspolului ștampilele vamale necesare procedurilor de export. Agenții economici din regiunea transnistreană plătesc taxe vamale, dar sunt scutiți de alte taxe în bugetul Republicii Moldova, având în vedere că fac toate plățile în bugetul regiunii separatiste transnistrene.
Potrivit unor informații prezentate în ședința de Guvern de miercuri de către premierul Pavel Filip, procesul de control se desfășoară fără incidente, fiind deja efectuate procedurile vamale pentru primele mașini. „Este o perioadă de tranziție și pentru agenții economici care încă nu sunt înregistrați la Chișinău. În această perioadă pe care le-o oferim au posibilitatea să se înregistreze și mai departe să se bucure de tot confortul care îl oferă acest punct comun de control”, a precizat premierul Pavel Filip.
Autoritățile de la Chişinău și Kiev mai au o înțelegere de extindere a controlului mixt la alte 17 puncte de control de la frontiera moldo-ucraineană. Pavel Filip a dat indicații ca acest control să fie urgentat, mai ales pe segmentul central al frontierei, cel transnistrean.
Intrarea în vigoare la turații complete a controlului mixt moldo-ucrainean la punctul de trecere Pervomaisk-Ciuciurgan, cel mai circulat în regiunea transnistreană, a supărat administrația de la Tiraspol. Liderul acesteia, Vadim Krasnoselski, s-a plâns în cadrul unei întâlniri cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova de faptul că acest control creează noi condiții de blocadă și pune în pericol securitatea economică a Transnistriei.
Krasnoselski a spus, citat de presa din regiune, că noua etapă în controlul mixt poate periclita progresul din procesul de negocieri. Subiectul va fi discutat, potrivit lui, în cadrul următoarei ședințe a Consiliului de securitate de la Tiraspol, unde se vor examina și eventualele măsuri de răspuns la care ar putea recurge Transnistria.
Vadim Krasnoselski îl contrazice pe Pavel Filip și spune că probleme au apărut din chiar prima zi a controlului comun moldo-ucrainean. „Mai devreme politicienii moldoveni, inclusiv președintele Igor Dodon, spuneau că nu vor exista niciun fel de restricții în deplasarea prin punctul de trecere Pervomaisk-Cuciurgan și că subiectul nu are nicio legătură cu economia. Acum probleme apar. Ieri a fost reținut un transport cu medicamente, fără explicații, după care a fost lăsat să treacă cu formularea „ca excepție”. Se planifică introducerea controlului și a persoanelor fizice care au activități de antreprenoriat. Adică se pun în aplicare pârghii reale de presiune. Deci, sunt create noi condiții de blocadă pentru existența Transnistriei”, a subliniat Vadim Krasnoselski.
Acesta a menționat că în ultimul timp regiunea transnistreană a înregistrat creștere economică, creșteri la importuri și exporturi, ceea ce, potrivit lui, ar arăta că administrația de la Tiraspol este capabilă să rezolve problemele social-economice cu forțe proprii. Iar controlul comun moldo-ucrainean poate compromite aceste realizați, afirmă liderul separatist de la Tiraspol.
Anterior s-a anunțat că președintele Igor Dodon va avea o întâlnire cu Vadim Krasnoselski pe 25 aprilie în orașul Tighina (Bender), iar președintele moldovean a spus că se va discuta despre pericole vitale pentru ambele părți și despre „supraviețuirea comună”.