Linkuri accesibilitate

Controverse la numirea procurorului independent care cercetează dosarele lui Trump


Procurorul general al Statelor Unite ale Americii, Merrick Garland
Procurorul general al Statelor Unite ale Americii, Merrick Garland

Procurorul general Merrick Garland l-a numit pe Jack Smith, un procuror cu experiență și prestigiu, în funcția de investigator independent în cazuri care-l au în centrul atenției pe fostul președinte, Donald Trump

Trump este cercetat în două dosare: unul cu privire la documente, unele secrete, luate de la Casa Albă și mutate la reședința sa din Florida și un altul vizând rolul jucat în evenimentele de la 6 ianuarie, 2021 când susținători ai lui Trump au atacat clădirea Congresului, încercând să împiedice validarea rezultatelor alegerilor prezidențiale.

Controverse la numirea procurorului independent care cercetează dosarele lui Trump
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct

Ceea ce complică această decizie a lui Garland este faptul că a fost comunicată, nu neapărat și luată, la circa 36 de ore după ce Trump își anunțase candidatura pentru un nou mandat la Casa Albă. Unii critici ai fostului șef al executivului cred că motivația anunțului lui Trump, neobișnuit de repede ar fi fost tocmai încercarea de a discredita aceste anchete.

Conducerea Ministerului Justiției, între care si Merrick Garland, este numită de către președintele Biden, care la rândul său are intenția să candideze. Un investigator independent este o cale de se angaja că ancheta este obiectivă. Smith raportează procurorului general, dar în cazul în care nu este de acord cu ceea ce Ministerul îi cere, atunci există obligația legală de a informa Congresul și implicit opinia publică. Oricum, este o situația fără precedent ca persoane numite de un președinte să ancheteze penal pe adversarul acestuia la viitoarele prezidențiale.

Absolvent de Harvard, Smith nu a fost niciodată numit politic. El a lucrat în biroul Ministerului Justiției pentru Integritate Publică, inculpând republicani și democrați, între care fostul senator și candidat democrat la președinție, John Edwards. Smith este în prezent Procuror Șef la Tribunalul de la Haga care investighează crime de război în Kosovo.

Imediat după numirea sa, Trump a trecut la atac, denunțând „vânătoarea de vrăjitoare fără sfârșit” și a spus „Trăim într-o țară foarte coruptă. Nu a fost niciodată așa”. Trump a acuzat încă o dată că alegerile ar fi fost fraudate, fără nici o dovadă și în condițiile în care recentele alegeri au dovedit ce gândește electoratul despre cei care răspândesc „marea minciună”.

Garland a fost criticat pentru numire, în ideea că probabil va duce la tergiversarea anchetelor, adăugând că se creează și periculosul precedent ca un politician investigat să se poată pune la adăpost temporar prin declararea unei candidaturi. Alții cred că dimpotrivă numirea lui Smith va accelera ancheta, în absența birocrației ministerului. În cele din urmă este posibil ca decizia care contează să nu fie cea juridică, ci una politică și anume ce crede electoratul, inclusiv cel republican, despre Donald Trump și relația lui cu legea.

XS
SM
MD
LG