Linkuri accesibilitate

Controverse politice pe tema revenirii moldovenilor din diaspora în țară


În condiţiile în care Republica Moldova avea înainte de declanşarea pandemiei, potrivit diferitor date, de la 600 de mii la un milion de cetăţeni în afara ţării, acum, rămaşi fără un loc de muncă, mulţi dintre ei încearcă să revină acasă.

După blocarea hotarelor aproape singura modalitate care le stă la îndemână celor reveniți în țară sunt cursele charter organizate de autorităţi. Iar acestea nu sunt atâtea cât să-i cuprindă pe toţi doritorii. De aici au pornit o mulţime de controverse şi certuri între politicienii de la Chişinău.

Controverse politice pe tema revenirii moldovenilor din diaspora în țară
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00
Link direct



Preşedintele Igor Dodon spune că-i vrea reveniţi şi poate chiar rămaşi acasă pe toţi moldovenii din străinătate, dar nici nu-şi doreşte o explozie a pandemiei. El a explicat zilele trecute că deja se înregistrează cazuri de bolnavi proaspăt reveniţi cu cursele charter din străinătate, exemplificând prin Germania, ceea ce, spune preşedintele, pune sub risc sănătatea celor de-acasă, atâta timp cât autorităţile nu au pus la punct un sistem de triere şi carantină organizată imediat ce se trece peste hotar.

O să vă rugăm să procuraţi poliţa de asigurare

„De aceea: vrem să reveniţi acasă, dar vă rog să ne înţelegeţi, pentru că suntem responsabili de cei trei milioane de cetăţeni care sunt în R. Moldova. O să facem trierea respectivă, o să facem prioritizarea cine vine în primul rând şi o să vă rugăm să procuraţi poliţa de asigurare. Să fim solidari cu toţii şi să gestionăm împreună această situaţie.”

Timp de două săptămâni, în jur de 4 mii de cetăţeni moldoveni au revenit, ajutaţi de autorităţi, acasă, a anunţat Ministerul de Externe de la Chişinău, dar numărul celor care au semnalat că aşteaptă să prindă vreo cursă de avion spre R. Moldova este dacă nu dublu, cel puţin cu 50 la sută mai mare. S-a ajuns şi la situaţii dramatice, când de exemplu la sfârşitul săptămânii trecute în jur de două sute de cetăţeni moldoveni, unii cu copii, au petrecut o noapte şi o zi într-un aeroport din Franţa până au fost preluaţi de o navă organizată ad-hoc, după ce au aflat că ruta de avion la care îşi cumpăraseră bilet a fost anulată, neprimind toate autoritzările necesare.

Astăzi, situaţia s-a repetat deja pe un aeroport din Praga şi acesta este doar al doilea caz în care autorităţile au trebuit să intervină pentru a găsi soluiţii să-i aducă pe cei blocaţi în aerogările europene acasă.

Şi atunci şi acum, răspunsul autorităţilor a fost să-i îndemne pe cetăţeni la vigilenţă. Să nu se lase „induşi în eroare de escroci, inclusiv politici”, le-a cerut de exemplu premierul Ion Chicu, sugerând că ar fi vorba despre anumiţi politicieni care, în goană după capital politic, spun că-i pot ajuta când de fapt nu pot. Aparent, Chicu l-a avut în vedere pe Renato Usatâi, primar al oraşului Bălţi şi rival de pe stânga politică a preşedintelui Igor Dodon. Acesta a ripostat sugerând că sunt mii de moldoveni în diaspora care îi cer ajutorul, dar că nu este lăsat de Igor Dodon: „Au încercat cumva să dea vina pe unii politicieni, că ei au adus oamenii la aeroport. Aşla minciuni şi aşa mizerie pe timp de epidemie – chiar să vă fie ruşine. Deschideţi vânzările online la cele două mari companii pe care le avem! Dacă chiar vreţi să ajutaţi oamenii. Nu, nu fac asta. ”

Renato Usatâi nu este singurul politician moldovean care pretinde că guvernarea ar încerca să-şi acopere fie incapacitatea, fie lipsa de dorință de a-i aduce pe moldovenii din diaspora acasă prin limitarea numărului de curse, trierea oamenilor funcţie de vulnerabilităţi sau obligativitatea poliţei medicale – o măsură criticată şi de apărătorii drepturilor omului ca fiind la limita discriminării, mai ales pe timp de pandemie, când asistenţa medicală trebuie să se ofere de orice stat necondiţionat.

Într-un live recent, acelaşi lucru îl afirma şi Andrian Candu, fostul democrat care îşi construieşte acum un propriu proiect politic: „Eu am impresia, dragi concetăţeni, că guvernarea actuală nu vă vrea acasă, că Igor Dodon nu vă vrea acasă pentru că ştie că nu o să-l votaţi la prezidenţiale, Cum ar trebui să se întâmple? Guvernul ar trebui să autorizeze începând de astăzi câte cinci curse charter şi să vă aducă acasă.”

Pe de altă parte, preşedintele Igor Dodon insistă că autorităţile sunt nevoite să autorizeze nu mai mult de o cursă pe zi, iar dacă ar accepta ideea opoziţiei să-i cuprindă cu chartere pe toţi cei care o cer, ar pune la grea încercare sistemul medical.

Vestea bună e că un prim centru de triere, destinat unei carantine provizorii, între testarea şi confirmarea sau nu a virusului la cei suspectaţi că l-ar avea, este pe punctul de a fi lansat în Chişinău, fiind vorba despre o capacitate generală de 700 de locuri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG