Linkuri accesibilitate

Coreea de Nord a lansat încă o rachetă balistică pe deasupra Japoniei


Lansarea rachetei nord-coreene, prezentată la releviziunea din Seoul, 15 septembrie 2017
Lansarea rachetei nord-coreene, prezentată la releviziunea din Seoul, 15 septembrie 2017

Oficiali militari sud-coreeni, japonezi și americani, precizează că a fost cel mai lung zbor de acest fel al unei rachete balistice, testate de Coreea de Nord

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază medie de acțiune pe deasupra insulei celei mai nordice din arhipelagul japonez, Hokkaido, au anunțat vineri oficiali militari sud-coreeni, japonezi și americani. Este o sfidare clară a rivalilor săi.

Coreea de Nord - nou test cu o rachetă balistică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct

În Coreea de Sud ministerul apărării a spus că racheta nord-coreeană a parcurs 3700km și a ajuns la altitudinea de 770km. Potrivit autorităților japoneze, racheta a căzut în mare cam la 2000km depărtare de coasta estică a insulei nordice Hokkaido și nu s-au găsit fragmente care să fi căzut pe sol japonez.

La Tokyo, pe un ecran mare este prezentată apariția la televiziune a liderului nord-coreean Kim Jong-Un, după testarea unei noi rachete, 15 septembrie, 2017
La Tokyo, pe un ecran mare este prezentată apariția la televiziune a liderului nord-coreean Kim Jong-Un, după testarea unei noi rachete, 15 septembrie, 2017

Lansarea a venit la o zi după ce Fenianul și-a amenințat din nou rivalii cu bombardamente atomice.

Într-o declarație citită ca de obicei pe ton războinic de prezentatoarea televiziunii de stat, Coreea de Nord a spus joi că va „scufunda” arhipelagul nipon și va reduce Statele Unite la „cenușă și întuneric” pentru că cei doi aliați au sprijinit noile sancțiuni ONU împotriva Coreii de Nord.

Autoritățile de la Tokyo au condamnat de îndată noua amenințare:

Secretarul șefului de cabinet de la Tokyo, Yoshihide Suga, a spus că declarația Fenianului a fost „extrem de provocatoare”, menită să „escaladeze tensiunea în regiune” și „absolut inacceptabilă”.

Fenianul lansase o primă rachetă pe deasupra insulei Hokkaido la 29 august. Ea zburase cu 1000km mai puțin, la o altitudine mai joasă cu 250km.

Corea de Sud, exerciții militare, September 12, 2017
Corea de Sud, exerciții militare, September 12, 2017

Sirenele au sunat în regiunile din nordul Japoniei vineri la 7 dimineață, ora locală, iar locuitorii au fost alertați prin televiziune și mesaje SMS care îi îndemnau să caute adăpost. Corespondentul Reuters a spus că japonezii păreau calmi, văzându-și de treabă în ciuda celei de-a doua asemenea amenințări nord-coreene în mai puțin de o lună, părând să se obișnuiască că situația.

Deși zborul-record de aproape 4000km al rachetei nord-coreene a fost destul de lung pentru a atinge teritoriul american Guam din Pacific, Pentagonul a spus că testul nu a reprezentat vreo amenințare reală nici pentru Guam, nici pentru America de Nord. Savanți americani au declarat că precizia nord-coreenilor nu este la această fază destul de mare pentru a le permite să distrugă baza aeriană americană U.S. Andersen din Guam. Ministerul apărării din Japonia a spus însă vineri că Fenianul „își perfecționează continuu capacitățile și precizia tehnologiei sale balistice”.

Premierul japonez Shinzo Abe a numit noua lansare nord-coreeană inacceptabilă.

Coreea de Sud a spus că a efectuat la rândul ei un test cu rachetă balistică, în mare, aproape în același timp cu Fenianul, iar președinția de la Seul a convocat în regim de urgență Consiliul Național de Securitate.

Consiliul de Securitate ONU dezbate noi sancțiuni împotriva Coreii de Nord, 4 septembrie, 2017
Consiliul de Securitate ONU dezbate noi sancțiuni împotriva Coreii de Nord, 4 septembrie, 2017

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite urma să discute noua provocare nord-coreeană la New York vineri seară – după ora Moldovei – la doar câteva zile după ce a adoptat unanim noi sancțiuni împotriva Fenianului.

Sub conducerea lui Kim Jong Un, Coreea de Nord și-a accelerat programele balistice și nucleare. Patru dintre cele șase teste atomice din istoria țării au avut loc după 2011, când a preluat puterea de la tatăl său.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG