Linkuri accesibilitate

Bulgaria și Grecia proiectează o linie ferată de mare viteză


Bulgaria și Grecia vor să-și intensifice colaborarea și în domeniul energetic

În cadrul întălnirii de la Kavala , din Grecia , a premierului bulgar Boiko Borisov cu omologul său elen, Alexis Tsipras , s-a semnat un memorandum pentru realizarea coridorului feroviar de mare viteză ce va lega porturile elene Salonic, Kavala și Alexandropolis de cele bulgare Burgas, Varna și Russe.

Premierul bulgar Boiko Borisov
Premierul bulgar Boiko Borisov

„Valoarea liniei duble de cale ferată de mare viteză, care va putea fi construită în următorii 10 ani, este de 4 miliarde euro. Banii vor putea veni din fondurile Uniunii europene”, a declarat Boiko Borisov. Noul coridor de transport va face legătura între Dunărea, Marea Neagră și Marea Egee. El va contribui la dezvoltarea porturilor elene și bulgare și va impulsiona comerțul în zona.

Borisov și Tsipras vor prezenta în octombrie noul proiect bulgaro-elen în cadrul unei întălniri cu președintele Comisiei europene, Jean Claude Juncker.

Bulgaria și Grecia planifică o cale ferată de mare viteză
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00
Link direct

Proiectul va putea atrage și investitori din Orientul Mijlociu, fostele republici sovieticce și China.

Linia de cale ferată va permite transportul de mărfuri ocolind strâmtorile Bosfor și Dardanele.

Borisov a declarat că țările din Balcani trebuie să contribuie la dezvoltarea economică a regiunii. O atenție specială va fi acordată și proiectelor din energetică. Bulgaria și Grecia colaborează în vederea diversificării surselor energetice și rutelor de tranzit. În cadrul unei întâlniri la Alexandropolis ,joi, miniștrii pentru probleme energetice vor trece în revistă realizarea legăturii transfrontaliere a sistemelor naționale de gazoducte.

„Există o mare deosebire între Bulgaria și România de acum 10 ani și situația de acum. Avem probleme dar după aderarea la Uniunea Europeană sutem de cel puțin de 10 ori mai bine”, a subliniat premierul bulgar.

El a anunțat că pe data de 3 octombrie la Varna va avea loc reuniunea primilor miniștri ai Bulgariei, Greciei, României și Serbiei la care va fi discutată participarea ultimelor două țări la proiectul bulgaro-elen.

Premierul Greciei, Alexis Tsipras
Premierul Greciei, Alexis Tsipras

Alexis Tsipras a spus la rândul său: „colaborarea noastră nu este îndreptată împotrivă altora. Ea va întări stabilitatea nu numai în Balcani dar și în zona Mării negre care are o importanță geostrategică deosebită. Fără participarea noastră Uniunea Europeană nu va putea face față provocărilor”.

XS
SM
MD
LG