Prin această demonstrație, președintele nu a vrut să fie doar mai elocvent, ci și să transmită clar obligativitatea unui nou tip de comportament în spațiile publice. Distanțarea exersată în ultima lună și jumătate de români trebuie continuată în spațiile comune de interacțiune, oricare ar fi ele.
E lecția epidemiei de coronavirus, căreia nu i se vede încă finalul, după cum avertizează experții institutelor de specialitate din toată Europa.
După 15 mai, când expiră actuala stare de urgență, măsurile restrictive impuse nu vor mai fi la fel de dure ca până acum, în sensul că oamenii vor putea ieși din case și fără să aibă cu ei un document doveditor despre locul și motivul deplasărilor. Președintele a spus însă că vor rămâne în vigoare interdicțiile pentru adunări publice și pentru manifestări de tot felul și că viața nu va reveni cităm „la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea acestei pandemii”.Șeful statului român nu s-a hazardat să spună cum vor trăi românii după 15 mai, dar în mod evident nu s-a gândit probabil doar la măsurile immediate și individuale, ci și la felul în care vor funcționa întreprinderile, birourile, restaurantele, cafenelele, cluburile și în general locurile în care oamenii își petrec timpul liber.
Se lucrează deocamdată la planul de relaxare și nu se știu toate amănuntele, dar cum a spus președintele român, revenirea la normal se va face gradual
Klaus Iohannis a explicat că oamenii trebuie să găsească „o modalitate” de a trăi cu virusul și cu această epidemie, dar că după ridicarea interdicțiilor impuse de autorități, „răspunderea” fiecăruia va fi mai mare. Președintele român a subliniat faptul că cei învârstă vor trebui să se protejeze mai mult și că toți ceilalți vor trebui să aibă grijă cum „interacționează” cu aceste persoane mai fragile .
Nu este încă destul de clar când vor fi reluate cursurile, dar șeful statului a declarat că se lucrează la un plan concret în acest sens și în această după-amiază a avut o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Educației. Klaus Iohannis, care a fost ani de zile profesor de fizică a încercat mereu să fie implicat în problemele acestui domeniu. Cursurile online și cele tv nu vor fi luate în considerare, fiindcă nu toți copiii din România au acces la un computer sau tabletă și la internet. Pe de altă parte, elevii de clasa a opta vor da examen de admitere la liceu doar din materia predate în primul semestru. Toate detaliile oficiale vor veni însă mai târziu.
În România sunt confirmate 9700 de cazuri de persoane bolnave de coronavirus, 516 decese, aproape 13.000 de persoane se află în carantină și peste 40.000 în izolare.