Linkuri accesibilitate

Coronavirus: 10 orașe din nordul Italiei puse sub carantină. R.Moldova și România reacționează


Carantină în nordul Italiei
Carantină în nordul Italiei

Zece orașe din nordul Italiei sunt în carantină din cauza epidemiei de coronavirus, iar R.Moldova și România reacționează pentru că au o diasporă masivă în Italia.

Carantina din nordul Italiei a fost impusă sâmbătă, 22 februarie, după moartea a două persoane infectate cu noul virus din China. Italia este în acest moment țara cea mai afectată din Europa de noua epidemie, care a izbucnit în China continentală. Premierul Giuseppe Conte a declarat că, pentru moment, nimeni nu poate ieși sau intra în orașele puse în carantină, fără un permis special.

Mai multe cazuri noi au fost înregistrate fără a avea legătură cu focarul original.

Cele 10 oraşe care au intrat în carantină sunt: Codogno, Castiglione d'Adda, Casalpusterlengo, Maleo, Fombio, Bertonico, Castelgerundo, Terranovo dei Passerini, Somaglia şi San Fiorano.

Numărul de infecţii confirmate în Italia a crescut rapid. Sâmbătă erau 54 de cazuri confirmate la nivel naţional: 39 în Lombardia, 12 în Veneto, plus cele trei cazuri confirmate anterior în Roma.

La Chișinău, Ministerul de Externe a precizat că niciun moldovean aflat în Italia nu a fost infectat cu coronavirus. Totodată, i-a îndemnat pe cetățenii moldoveni din Italia să respecte cu stricteţe recomandările autorităţilor locale. Ministerul Sănătății îndeamnă cetățenii care revin în țară și prezintă unele simptome să anunțe autoritățile.

La București, Ministerul Sănătății a anunțat că românii care vin în țară din localitățile afectate de coronavirus în Italia vor trebui să stea în carantină 14 zile. Ministerul a precizat că, pentru moment, autoritățile italiene nu au raportat cazuri de români contaminați cu noul virus.

Într-un comunicat de presă se arată că „România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români”,

Ministerul de Externe de la București a informat că până la această oră nu a fost notificat de autoritățile italiene despre existența vreunui caz confirmat de infectare cu coronavirus între cetățeni români.

Între timp, în China, autoritățile au înregistrat o reducere a numărului de decese și contaminări. Sâmbătă, numărul îmbolnăvirilor era estimat la peste 76 de mii, al deceselor la 2.348.

Ceea ce îngrijorează Organizația Mondială a Sănătății este că se înmulțesc cazurile de coronavirus în afara Chinei și fără vreun contact aparent cu centrul epidemiei.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG