Linkuri accesibilitate

Coronavirus a generat infodemia: intoxicări cu teorii conspiraţioniste


Conspiraţionistul Mazdak (Montaj: William Totok)
Conspiraţionistul Mazdak (Montaj: William Totok)

Răspîndirea coronavirusului a generat nenumărate teze conspiraţioniste. Se poate spune că o adevărată infodemie a invadat spaţiul public şi mai ales cel virtual care s-a dovedit, din nou, că în anumite situaţii devine o platformă toxică, cu o dinamică incontrolabilă.

Coronavirus a generat infodemia: intoxicări cu teorii conspiraţioniste
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
Link direct


Cele mai populare teorii conspiraţioniste au apărut deja la începutul acestui an. S-a sugerat atunci că epidemia ar fi, de fapt, o armă biologică. Cercuri habotnice suţineau că boala de plămîni nu este nimic altceva decît o pedeapsă divină.

Între timp, aceste două versiuni fondatoare au fost completate şi împodobite cu alte naraţiuni explicative. Tot felul de şarlatani au descoperit, de asemenea, subiectul, sperînd să găsească creduli care sînt gata să le cumpere reţetele de mîntuire oferite.


În multe din teoriile răspîndite în aceste zile se zugrăveşte un scenariu actualizat al aşa numitelor „Protocoale ale Înţelepţilor Sionului”, acea scriere profund anti-semită, apărută la începutul secolului XX în Rusia ţaristă (tradusă în 1923 în limba română de către legionarul Ion Moţa). Teza actualizată a „Protocoalelor” are la bază ideea că în spatele coronavirusului se află forţe oculte evreieşti care aspiră la puterea mondială. Pentru a-şi realiza acest obiectiv, aceste forţe sînt interesate să lichideze anumite segmente ale populaţiei, ceea ce le-ar permite să instaleze un guvern global (mondial).

Un site neo-legionar românesc, preluînd aceste teze absurde, susţine „că Bill Gates a finanțat și cumpărat cercetările despre coronavirusul uman”, avînd şi „un remediu”. Acest „remediu”, însă, susţine publicaţia neolegionară, „este rezervat doar elitei, celor «aleși»”. Aceeaşi publicaţie mai afirmă că în laboratoarele ocultei a fost programată moartea a 60 de milioane de oameni. Această apocalipsă planificată, se spune, ar fi fost prorocită deja în 1996 de către un călugăr ortodox care prezicea „că în anul 2020 elita iudeo-masonică va declanșa o criză mondială pe fondul unei epidemii ucigașe, forțînd toată lumea să accepte un «tratament salvator» sub forma unui cip medical, implantat sub piele sub forma unui banal vaccin.”


Teze similare se bucură şi în Germania de o audienţă crescîndă. Un vlogger care-şi spune Mazdak şi care are pe YouTube peste 200.000 de abonaţi şi mii de urmăritori susţine în mod ferm absurditatea că „partea de vest a Statelor Unite este responsabilă de răspîndirea virusului în China”.

Pe lîngă astfel de teorii circulă şi trivializări îndoielnice, din toate punctele de vedere, aşa cum se desprind ele şi din versurile unui manelist inconştient: „Eu produc banii cu tona, că sunt virusul Corona”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG