Linkuri accesibilitate

Decesele de coronavirus în Rusia depășesc prima oară 900 într-o singură zi


Un lucrător de la ministerul rus pentru urgențe dezinfectează o sală de așteptare de la terminalul feroviar Kievski din Moscova, imagine de arhivă.


Rusia a stabilit un nou, trist record al deceselor provocate de coronavirusul de top nou: miercuri s-au raportat peste 900 de morți, pe fondul menținerii ratei de vaccinare la nivele reduse și al ezitării autorităților de a impune vreun nou lockdown pentru încetinirea pandemiei. Detalii de la Mircea Țicudean.

Într-o relatare de la Moscova, Associated Press notează că înainte ca numărul deceselor provocate de COVID-19 în Rusia să atingă recordul de 929, de miercuri, vechiul record se înregistrase în ajun, fiind de 895 de decese. Deja, scrie aceeași sursă, Rusia deține întâietatea europeană în ce privește morțile provocate de COVID-19. Bilanțul oficial este de 212.000 de morți, dar unii spun că cifra reală este mai ridicată.

Tot miercuri, autoritățile sanitare au informat despre peste 25.000 de noi cazuri de infectare în 24 de ore.

Noua curbă ascendentă a infectărilor și deceselor a început în Rusia luna trecută, iar Kremlinul a pus-o pe seama lipsei de interes a rușilor pentru vaccine. Până marți, 5 octombrie, primiseră cel puțin o doză de vaccin cam 33% din cei 146 de milioane de locuitori ai Rusiei, iar 29% erau vaccinați complet.

În ciuda noii creșteri, oficialii guvernamentali de la Moscova resping ideea impunerii vreunui nou lockdown și spun că ar fi datoria autorităților locale să ia măsuri de prevenire a răspândirii virusului.

Anumite regiuni ale Rusiei deja au limitat numărul de participanți la evenimente cu public și au restricționat accesul în teatre, cinematografe, restaurante și alte locuri, unde pot intra numai cei vaccinați, vindecați recent de COVID-19 sau testați negativ în ultimele 72 de ore.

În unele regiuni, sistemul medical prost-finanțat al Rusiei a dat deja semnale de suprasolicitare.

În presa rusă au apărut informații despre noi cozi lungi de ambulanțe în fața spitalelor din St. Petersburg. S-a relatat că un echipaj de salvare din orașul Vladimir (180 km est de Moscova) a dus o pacientă de COVID la primărie după ce nu a reușit să-i găsească un pat de spital.

Emisarul prezidențial din districtul Uralilor a spus marți că 95% din paturile de spital pentru pacienții de COVID deja sunt ocupate.

„Situația e foarte grea”, a spus Vladimir Iakușev. Întrebat de reporteri dacă Kremlinul va ajuta regiunile care impun lockdown, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a spus că autoritățile locale ar trebui să se gândească bine înainte să ia asemenea măsuri, adăugând că „lockdown este un scenariu absolut indezirabil pentru orice regiune”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG